Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Пречистване на дебелото черво

Пречистване на дебелото черво

Пречистване на дебело черво

Ако страдате от бъбречни инфекции или такива на пикочния мехур, имате неприятен дъх, често се оплаквате от коремни спазми и запек, вероятно се нуждаете от пречистване на дебелото черво. Всичко, което ви е необходимо, е да знаете как да се храните правилно – няколко дни с подходящите храни ще прочистят организма.

Като начало увеличете приема на фибри – ежедневната им консумация ще стимулира перисталтиката. Организмът се нуждае от разтворими фибри – които увеличават полезните бактерии и съответно неразтворими фибри, чиято задача е да почистват дебелото черво.

Овесът и лененото семе са чудесен източник за набавянето и на двата вида фибри. Разтворимите фибри се съдържат в голямо количество в следните продукти - грах, зелен боб, цитрусови плодове и др., а неразтворимите могат да се набавят от кафяв ориз, пшеница, зеле, моркови и т.н.

Ако нямате някакво възпалително заболяване на червата, хубаво е дневната ви доза фибри да бъде между 25 и 30 грама. Препоръчва се и консумацията на т.нар. ферментирали храни – кисело зеле, кефир и пр. – те са много добър източник на пробиотици.

Ленено семе

Не бива да се пренебрегват и добре познатите зелени храни или зеленолистни зеленчуци, в които има високо съдържание на хлорофил. Хлорофилът ще помогне в изчистването на токсините, а кога да се насладим на тези зеленчуци, ако не през пролетния сезон.

Водата също ще помогне за пречистването на дебелото черво – недостатъчният ѝ прием може да причини запек. Препоръчва се да се изпива по една чаша вода около 15 – 20 минути преди хранене.

Разбира се, освен промяна в хранителния режим, човек може да приложи и различни билки за прочистването на дебелото черво. Сред най-популярните растение е индийският живовляк или още псилиум.

Можете да използвате и други билки – сред тях най-често се прибягва до отвари със сладък корен, хвощ, ехинацея – те ще помогнат за премахването на токсините. Внимавайте обаче с билката сладък корен, защото прекомерната ѝ употреба може да повиши кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest