Кашлица

Кашлица

Кашлицата представлява внезапен и често повтарящ се рефлекс, чиято цел е да прочисти дихателните пътища и дробовете от секрети, микроби и различни частици. Кашлицата може да бъде волева и неволева. Пример за първия случай е когато човек се прокашля заради дразнене в гърлото. Неволева е тогава, когато започва спонтанно.

Видове кашлица

Основно кашлицата може да бъде суха (без отделяне на храчки) или влажна (с отделяне на храчки). Когато има възпаление на ларинкса, тя може да бъде и дрезгава. Ако има наличие на кръв в кашлицата не е задължително тя е от белите дробове, това може да е причинено от кръвотечение в задната част на носа.

Причини за кашлица

Какви могат да бъдат причините? Едни от причините за възникване на кашлица са тютюнопушене – активно и пасивно и вдишване на замърсен въздух. По-често кашлицата е симптом на заболяване, някои от по-често срещаните са настинка, грип, алергия, синузит, инфекция на белите дробове, като пневмония и бронхит. Други могат да бъдат тежки заболявания на белите дробове, като тумор, Бронхиектазна болест, интерстициална белодробна болест. Причина за наличието на кашлица може да бъде сърдечна недостатъчност и много други.

Кога да потърсим лекар? Ако кашлицата ви не се подобрява или дори се влошава след 3-4 дни, придружена е с висока температура, ако възниква след прием на лекарства или отделяте жълти и зелени храчки, е необходимо да се обърнете към лекар. В случай, че има отделяне на кръв, болка в гърдите или когато малко дете има кашлица е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ.

Лечение на кашлица

Как се лекува? В повечето случаи кашлицата е свързана с възпаление на горните дихателни пътища, което може да премине и без сериозно лечение. Ето защо ако нямате други симптоми не е нужно да прибързвате с лечението с медикаменти. Най – добре е да увеличите приема на течности, по този начин слузта при влажната кашлица, ще се втечни и ще се отделя по-лесно, т.е ще прочистите организма си по-бързо. Приемайте течности поне по 2 литра на ден, като това включа вода, чай и сокове. Избягвайте газираните и студените напитки.

Кашляне

Много е важно въздухът в помещенията, в които пребивавате да не е сух и горещ. Ако е студено и ползвате отопление, то изсушава прекомерно въздуха и за това е добре да поставяте на парното или в близост до печката мокри кърпи. Добре се отразяват и топлите бани, както и гаргара с топла вода и малко лимонов сок в нея.

Добре изпитана рецепта е тази с мед и лук. Четири или пет пъти дневно приемайте по една чаена лъжичка, от смес която трябва е в отношение 2 към едно, например 400гр мед и 200 гр. лук. Най-добре е след като приготвите сместа, да я оставите да престои поне няколко часа и тогава да започнете приема ѝ.

Ако симптомите ви не започват да утихват до 2-3 дни, обърнете се към лекар. В случай, че кашлицата ви е съпроводена с отделяне на жълти и зелени храчки, не предприемайте самолечение.

Усложнения при упорита кашлица

Какви могат да бъдат усложненията? Когато кашлицата е симптом на възпаление на горните дихателни пътища - грип, настинка - липсата на лечение може да доведе до развитие на пневмония, което е сериозно заболяване на белите дробове.

В случай, че кашлицата ви е свързана със страстно тютюнопушене е нужно да откажете цигарите, в противен случай има опасност за развитие на рак на белите дробове.

Предпазване от кашлица

За да се предпазване от кашлица е необходимо да се отстранят причинителите. Ако тя е свързана с пушене – спрете цигарите, ако работите или пребивавате в помещения със замърсен въздух използвайте маски или проветрявайте често.

Защитата от развитие на инфекции на горните дихателни пътища, ще ви предпази от кашлица. В помещенията в които спите, пребивавате или работите си осигурявайте свеж въздух с не много висока температура и добра влажност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.8
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Р.Русев
26.12.2014 14:55
пробвах ряпата с мед от първият ден усещам облекчение
0
0

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

От другите сайтове

В тази подстраница виждате Кашлица. Ако имате предложение или считате че написаната информация не отговоря на статията Кашлица, бихте могли да се обърнете към екипа ни от формата за контакт. Пишете ни и ако искате да добавим допълнителна информация за Кашлица.