Носталгия по родината

Носталгия по родината
Здравейте,

Пише ви една българка, която живее зад граница от години, но България е винаги в сърцето ми.

Живея в Испания, тук съм се устройла със семейството си, но не минава и ден в който да не помисля за родната си страна. Прибирам се винаги когато мога.

Много се дразня като чуя българи които живеят тук да почнат да говорят, че в България никога не биха се завърнали, и такива дето плюят по нея! Боли ме сърцето като го чувам това от наши сънародници...

Колкото години да живея тук, се чувствам чужда въпреки, че живея добре. Емигранта си остава емигрант... Такава е съдбата ни.

Разплаквам се дори като се сетя за съвсем дребни неща, който хората които все още живеят в България не обръщат внимание!
Не знаете какво е да си далече от близките си от хората с които си израснал. Колко самотен се чувстваш понякога.

Дразня се когато българи, забравят коя е родната им страна. Учат децата си на чужди езици вместо на български и след време тези деца не знаят от къде пройзхождат. Жалко е наистина.
Има и такива дето ги е срам да кажат от къде са. Каква по голяма гордост от това да кажеш че си БЪЛГАРИН?!

Знам, България е в криза, както целия свят, къде повече , къде по–малко, няма работа, няма пари, но защо е така, дали не е заради самите нас. Българите!!!

България си е нашата държава!!! Престанете само да се оплаквате, как България затъвала и как няма пари,работа...престанете...направете нещо и вие, не страната ви е виновна.

Като се прибирам всички се оплакват, а ми е много интересно, как като няма пари, всички заведения са пълни и с последна марка телефони.

Засрамете се!!!

Обичам те, мила моя България!!!!

Надявам се повече хора да са на моето мнение!!!

До скоро
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (12)

Изпрати
Много възмутена
Много възмутена
09.12.2015 20:42
Оххх,как ги обичам тия - ами елате си, като толкова ви липсва!Много добре знам какво е да си далече от близките си от хората с които си израснал! И затова съм избрала да живея ТУК!!!
Защо да се засрамваме? Засрамете се вие! Избягали сте в друга държава, приели са ви гостоприемно, дали са ви работа, живеете хубав живот и си въобразявате, че имате право да съдите хората, избрали да живеят в родината си, при близките си?
Ние, които сме тук, правим, каквото правим за родината си. А вие какво правите, м?
Коя сте вие и какво си въобразявате????
2
5
Сис
Сис
07.07.2015 01:56
И аз живея зад граница и не минава и ден в който да разказвам на колегите и приятелите за България за природата традициите показвам им снимки... и тогава следва най-страшния въпрос за мен .. Защо си тук, като там е толкова красиво и хубаво? Ти си луда... И не знам как да отговоря.. Обикновено казвам временно е ще се върна.. Как да обясня на хора, които никога не са си напуснали държавата и не са лишени от нищо, защо аз съм го направила?.. Не бих говорила против родината си обичам си я където и да ме отведе живота.
4
0
Roza Tsvetanova
Roza Tsvetanova
31.12.2013 01:06
Браво на тещи Балгари, които не са забравили кои по и от кадр са дошли!
2
1
Викторя
Викторя
21.12.2013 14:52
Рядко пиша коментари, но написаното от теб ме провокира.Аз също живея в Чужбина-Германия и честно казано се моля с двете ръце НИКОГА да не ми се наложи да живея отново в България.На почивка или за да си видя близките и приятелите-да , но за постоянно-надявам се. никога.Да, липсват ми близките и приятелите, но нищо, ама нищичко друго-нито мизерните 300 лв. , които вземах и 1000 лв., които вземаше съпруга ми, въпреки, че и двамата сме висшисти, нито шуробаджанащината на всякъде, беззаконието, липсата на всякакъв ред, нищо!Един прост пример-в България получаваш 30 лв детски /на които аз дори нямах право, защото съм с "висок доход"/, а тук са 200 евро, без значение какъв доход имаш.Обичам си Родината, но не и Държавата !Не се чувствам тук по никакъв начин дискриминирана, напротив, ако работиш здраво и си усърден, това се оценя, за разлика от България, където ако не си "с връзки", нищо не става.Никак не е лесно тук, но поне знаеш за какво работиш.Никога не съм крила , че съм българка, в къщи се говори на български, но детето ми посещава немска детска градина и учи немски, за което съм много доволна. Честно казано , ако мога, бих взела всичките си близки тук.
Бих посъветвала всички-Бягайте , ако не, поне, направете всичко възможно децата Ви да учат езици, за да имат по-добър живот.Съжалявам, но това е истината.
7
4
Теодора
Теодора
25.10.2013 00:30
Здравейте Госпожо,споделям и подкрепям с две ръце написаното от Вас,защото и аз живея в чужбина,в същата страна в която и Вие.И да на мен също както и на Вас ми правят впечатление всичките неща,които споделяте.
6
0
Новата
Новата
18.10.2013 18:04
Извинявай, но ти самата си противоречиш. Да спрат хората в Б-я да се оплакват, ами това е манталитета, така живеят хората. На тези, които не им харесва да се оплкват или не искат да слушат оплаквания напускат Б-я. Ти не се оплакваш от финансовото си положение, а от това, че ти липсва родината. Но в крайна сметка, ти критикуваш нещо, което самата ти правиш - оплакваш се!
5
0
теодора
теодора
13.10.2013 10:35
Щом толкова обичаш родината си какво по дяволити правиш в Испания ?
6
3
kati
kati
29.10.2010 17:16
Като ти е мило за родината, върни се в БГ, какво търсиш в БГ мизерни заплати. Взимаме не страната, а хората. Върни се в БГ, аз съм в Испания от 6 г. и няма да се върна в БГ. Тук хората не са расисти и да завиждат, знаеш поне как се държат испанците. Много културни, възпитани. Гладен никога няма да те оставят и един ден бях с приятел и той караше. Удари ни един испанец. Знаете ли какво внимание ми обърнаха и колко пари взех от тази катастрофа и ми нямаше нищо. За една обида ще го вкарам в пандиза. Само едно знаете, законите, а в БГ кажи ми обиди, кълнат все майка ти, това и онова. Тук много неща може човек да постигне, но в БГ не. Върнете се в БГ, какво търсите в Испания бе, кажете ми с 300 лева какво ще правите. Доста време съм в Испания, върни се бе, не ме ядосвайте. Ужас, ми да, ще учат децата си на друг език. Много българи има тук и мои приятели къщи, коли тука има пари. Жена, събуди се, БГ нема да се оправи от хора, които не мислят за държавата си. Върни се в БГ и това е, нема да плачеш.
3
1
bibi_miro
bibi_miro
14.10.2010 04:01
Това сме ние българите. В чужбина хората са единни и щом стане нещо, което не им изнася, всички се вдигат на стачка, а тук българите сме на този принцип: щом аз съм добре, какво ме интересува за другите или пък:е този не си плаща тока, що пък аз да го плащам ? Има един куп такива примери, за които няма да ми стигне цял ден. Честно казано, не само страната ни е виновна, виновни сме си ние самите.
2
0
dida francia
dida francia
06.10.2010 15:11
Ако толкова те боли за България, върни се и живей там. Да видим с 300 лева заплата, какво ще яде семейството ти и дано ти е хубаво.
0
0

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: