ezine.bg»Споделени Истории»Искрено и споделено»Разтрепервам се цялата, когато говоря през аудитория

Разтрепервам се цялата, когато говоря през аудитория

Разтрепервам се цялата, когато говоря през аудитория
Здравейте! За първи път пиша в такъв сайт!
На 16, почти 17 години съм и имам. . . нещо като проблем. Доста често ми се случва да говоря пред аудитория, участвам в какви ли не организации, проекти, както от училище така и извън него , и проблема е там, че не мога да се справям с това говорене пред аудитория. Доста често ми се е случвало да получа ниска оценка в училище, защото отказвам да изляза на дъската.

Ужасно много се притеснявам, изчервявам се, става ми топло, треперя, понякога се е случвало даже да заеквам. И днес за пореден път трябваше да изляза да говоря пред аудитория, и да, отново се притесних! И то доста! Опитах се да забавя пулса си, да говоря бавно, смислено. . . нищо такова не стана, даже не помня какво говорех. Не знам дали проблема е там, че се влиая много от хорското мнение или е, защото нямам самочувствие ( имам някакво, но не е достатъчно). Предстоят ми толкова много изяви. . . не знам как да се справя с това изчервяване. Мислила съм си за психолог . . . А вашето мнение ?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (6)

Изпрати
Яна
Яна
18.07.2014 19:27
представи си ,че си Бойко Борисов!
0
0
Рай
Рай
28.03.2014 01:03
Не се притеснявай, представи си, че всички които те слушат и гледат са чисто голи :)) на мен винаги ми помага, също така тренирай пред огледалото, аз съм на 23 и съвсем скоро успях да се 'преборя' с това напрежение. Просто ти трябва търпение и практика. Само на 16 си и говориш пред големи аудитории, Браво на теб! Съсредоточи се върху това, колко добре ще се почувстваш като увладееш публиката и всички слушат в захлас!? Струва ли си да се притесняваш толкова много?!Има книги, които могат да помогнат, потърси Карл Роджърс() те са психологически, и също така персонално и професионално развитие (). Желая ти успех и горе главата!
2
0
fdgdfhfd
fdgdfhfd
07.03.2014 20:46
ксенофобия :(
0
0
Anna Stoyanova
Anna Stoyanova
27.02.2014 21:55
И на мен ми се случва, особено като почна да мисля кой е там и кой ще ме слуша. Опитай първо да говориш пред приятели и познати. Помоли ги да са ти аудитория за малко. Трябва да претръпнеш с времето.
Опитай и с позитивно мислене, щом си там, занчи някой иска да чуе какво имаш да кажеш. Като си подготвяш презентациите, помисли къде може да добавиш уместна шега в контекста, това винаги отпуска напрежението и усмивките на аудиторията са винаги окуражителни.
Като започнеш да говориш, съсредоточи мисълта си върху това, за което говориш, не мисли какво ще кажат или ще си помислят другите. Загледай се в нещо, така че да не гледаш хората и реакциите им, опитай се да си представиш, че говориш на себе си в празна конферентна зала. При мен такива неща помагат, надявам се и на теб да са полезни.
Успех!
2
0
Desislava
Desislava
23.02.2014 23:25
Аз съм на 24 и имам същият проблем и до ден днешен не съм намерила начин да го реша. 1 минута преди да изляза пред хората съм абсолютно спокойна, в момента, който изляза и започва да ми трепери гласа и не само. Да си обърквам изреченията. Просто сме прекалено чувствителни и притеснителни с теб... :(
4
0
Justst
Justst
23.02.2014 22:00
Значи проблема трябва да го оправиш преди да си излязла на сцената.Излизайки на сцената и мислейки какво да направиш за да спреш проблем ти се задълбочаваш в него и по един или друг начин ще мислиш за него.За това си дай ясна сметка , че живота е прекалено кратък за да се притесняваме от такива неща,замисли се как на 80години тези спомени ще ти се струват смешни.И аз съм имал подобен проблем и да може би е малко от липса на самочувствие , а и просто на психическа основа.Няма от какво да се притесняваш и няма какво да загубиш ако не се притесняваш,но ако си притеснена има какво да загубиш.Съвземи се , живота е в твоите ръце , млада си и ще постигнеш много.Не е важно какво мислят хората,а какво си способна да постигнеш.Всичко е в кутията(главата ти) , тялото се подчинява на мозъка ти а не обратното.Каквото си мислиш , това прави и тялото ти.Ние сме това което мислим , запомни тази фраза за напред ще ти е много полезна.Малка си още и някой неща не са ти ясни.Дано да съм бил полезен.
3
0

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: