Ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Правилната грижа за зъбите във всяка възраст

Правилната грижа за зъбите във всяка възраст

Грижата за зъбите включва изпозлване на вода з ауста
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Редовната грижа за зъбите ни е важна не само за красотата, но и здравето ни. За да имаме красива усмивка, все пак трябва да положим усилия. Спазването на добра орална хигиена, здравословното хранене и честите посещения при зъболекар, могат да изиграят съществена роля, за да имаме бели и здрави зъби, свеж дъх и здрави венци. Ето в какво се състои накратко правилната грижа за зъбите във всяка възраст.

Мийте зъбите си поне два пъти дневно

Мийте зъбите си поне два пъти на ден. Не бързайте, правете кръгообразни движения в посока изчеткване навън, за поне 2 минути. Това ще ви даде време да почистите добре всеки зъб. Използвайте четка за зъби с меки косми и малка повърхност. Заменяйте на всеки месец старата четка с нова.

Съществуват система за дневна и нощна грижа за зъбите. Иначе казано, пастата, с която миете зъбите си след събуждане сутрин, трябва да освежи дъха ви, да избели и да почисти зъбите.

Предназначението на нощната паста за зъби, която използвате преди лягане, е да почистите основно зъбите, да се отърве от остатъци от храна, ако има такива и да се погрижи за здравето на венците. Както са казали хора за миенето на зъбите - сутрин за красота, вечер - за здраве!

Ако използвате електрическа четка за зъби, главата трябва да се сменя на всеки три месеца. Децата също трябва от малки да започнат да мият зъбите си, за да ги предпазят от кариеси. Важно е да се знае, че не трябва да миете зъбите си веднага след хранене. Първо изчакайте половин час. Храната в устата ви произвежда киселина, която омекотява зъбния емайл, правейки го уязвим за износване.

Използвайте конец за зъби

Използвайте конец за зъби редовно

Използвайте конец за зъби всяка вечер, преди да измиете зъбите си. Това е важно за отстраняването на зъбна плака от пространствата, до които не успяваме да достигнем с четката за зъби. Ако смятате, че конецът няма да ви свърши работа, опитайте с интердентална четка за зъби. Това е малка четка, която ви позволява да достигнете между зъбите си и да намалите зъбната плака. Тя е ваш приятел в правилната грижа за зъбите ви.

Използвайте флуоридна паста за зъби

Флуоридът е важен, защото увеличава силата на емайла върху зъбите. Това помага да предпазите зъбите от гниене. Потърсете марка паста за зъби, която съдържа 1, 350–1, 500 ppm флуорид в него. Детската паста за зъби не винаги съдържа достатъчно флуорид, за да бъде ефективен за предотвратяване на кариес. Необходимо е да има поне 1000 ppm флуорид. Поставете върху четката за зъби паста колкото грахово зърно.

Не пропускайте водата за уста

Водата за уста може да убие бактериите и да контролира лошия дъх. Можете да си купите различни готови решения в търговската мрежа или да направите солен разтвор у дома. Жабуркайте се поне две минути половин час след измиване на зъбите.

Почистете езика си

Грижете се не само за зъбите, но и за езика си

Можете да направите това със скрепер за език. Много четки за зъби имат скрепери на езика на гърба им. Ако имате нужда, можете дори да си миете езика с четината на четката за зъби. Почистването на езика ще премахне частиците от храната и бактериите, които се намират на повърхността на езика ви.

Не пушете

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на устата, заболявания на венците, причинява лош дъх и петна по зъбите. То също така може да намали потока слюнка, което позволява на бактериите да процъфтяват в устата ви. Откажете цигарите, за да се погрижите за зъбите си.

Защитете зъбите си със здравословна диета

Хранете се правилно за здрави зъби

Ограничете до минимум консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захар. Тъй като захарта се разгражда от слюнката и бактериите в устата, тя генерира киселини. Тези киселини разтварят емайла върху зъбите. Можете да намалите вредите, причинени от това, като ядете по-малко десерти като бонбони, сладкиши, сладолед, шоколад, захарни зърнени закуски и др. Забравете за лепкавите храни.

Те оставят захарните остатъци, които се придържат към зъбите ви, трудно се отстраняват и ще направят зъбите ви склонни към гниене. В случай че нямата под ръка четка и паста, почистете зъбите си с дъвка. Тя ви кара да произвеждате слюнка, която разрушава и премахва частиците от храната, които могат да останат по вашите зъби.

Намалете и приема на оцветяващи напитки, като кафе и червено вино. За това пък заложете на храни, които ще почистят вашите зъби. Пресните и хрупкави плодове и зеленчуци са здравословен начин да задоволите глада си. Макар че не могат да заменят четката, те ще помогнат да почистите зъбите си и да масажирате венците, докато ги ядете.

Дъвчете и на двете страни

Повечето хора сякаш си имат любима страна, на която дъвчат храната. В даден момент това става несъзнателно действие, навик. За да бъдат всички зъби здрави обаче, е важно да дъвчете и на двете страни, защото с времето страната, на която сте се хранили по-малко, може да загуби силата си, да закърнее и да не функционира правилно. Оттам се променя функционалността на цялата челюст.

Внимавайте за признаци на проблеми със зъбите

Много от проблемите започват като малък дискомфорт и след това напредват към условия, които са по-сериозни и по-трудни за решаване. Планирайте час при зъболекар, ако имате болка или подуване на челюстта, разклатени зъби, кървящи венци, чувствителни към топли или студени храни зъби, постоянен лош дъх.

Зъбният камък трябва да се почисти, развалените зъби да се извадят и на тяхното място да се сложи мост или протеза. Незапълненото място от липсващ зъб може да доведе освен до проблеми с храненето и зъбите като цяло, до увисване на лицето, преждевременно състаряване, уморен вид и поява на бръчки. Посещавайте зъболекаря си поне на всеки шест месеца. Това е много важно в грижата за зъбите във всяка възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest