Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Неподозирани ползи от разходката по плажа

Неподозирани ползи от разходката по плажа

разходка по плажа

Представата за разходка по плажа се свързва с усещането на неповторимия аромат на морето, шума на вълните, приятния допир на топлия пясък между пръстите, докато газим боси в пясъка, поразителната картина на необятната морска шир, простираща се и отвъд хоризонта.

Всички тези приятни усещания създават положителни емоции, повишават тонуса и извикват усмивка на лицето. Това обаче не е единствената полза от разходката по морския бряг. Има още много неподозирано полезни за физическото и психическото здраве причини да се разхождаме по плажа. Ето с какво ни дарява морето, докато се любуваме на приятните моменти от разходката.

- Цялото тяло получава повече витамини и минерали. От слънцето получаваме така нужния на тялото витамин D, който през зимата е в недостиг. Калцият се усвоява по-пълноценно, благодарение на слънцето, автоимунният отговор на организма при всякакви инфекции са усилва. От морската вода вдишваме йодни пари, магнезият и калцият са следващите елементи, с които ни зарежда морето.

- Ходенето с боси крака по пясъка не само, че е приятно, но и полезно за кожата. Морският пясък е естествен ексфолиант, който премахва мъртвата кожа по стъпалата. Ексфолиращият ефект се засилва при разходката по пясъка, а мокрият пясък е с по-мек ефект и може да служи за прочистване на кожата на цялото тяло.

- Ходенето без обувки заземява. Стъпалата на краката по-лесно приемат отдаваната от земята електрическа енергия. Досегът с енергията на земята има много ползи за здравето.

ползи от разходката по плажа

- Ходенето по пясъка гори повече калории, защото влагаме повече усилия, за да стъпваме по пясъка. Това подобрява физическата форма и неусетно може да се загуби някой излишен килограм по време на лятната почивка на море.

- Разходката по пясъка укрепва и мускулатурата на краката, защото теренът по брега на морето е разнообразен. Това стимулира краката да работят по-активно, за разлика от гладкия градски път. Допълнителните усилия действат благоприятно на цялата мускулатура, включваща сухожилия, мускули, гръбначен стълб.

- Ходенето по пясъка е релакс за тялото и ума. Краката са освободени от стегнатите обувки и кръвообращението в тях се подобрява. Лекият приятен масаж на стъпалата от ситния пясък намалява стреса и повдига общия тонус.

- Свежият въздух и продължителното прекарване навън подобряват съня. Отделените ендорфини при разходката засилват чувството на спокойствие и задоволство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest