Розмаринът е много често срещана билка, използвана по целия свят за подправяне на крехко печено месо, вкусна печена риба или зеленчукови ястия като печени картофи с розмарин.
Малко хора знаят, че тази ароматна билка също може да подобри благосъстоянието и външния вид, както и да ви предпази от безброй опасни фактори, вариращи от слънчево изгаряне или ухапване от насекоми до сериозно увреждане на бъбреците.
Розмаринът е изключителен източник на витамини, минерали и антиоксиданти и от векове се използва за лечение на косопад и гингивит поради своите антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Медицинските изследвания също подкрепят използването на розмарин с козметични цели.
Розмаринът е родом от средиземноморския регион на Европа и Азия, където се използва в кухнята, ароматерапията и народната медицина от хилядолетия.
Древните египтяни са използвали розмарин при погребални ритуали, докато гърците и римляните споменават билката в своите писания. Розмаринът е част от няколко билкови рецепти в Аюрведа.
Самото растение, Salvia Rosmarinus, всъщност има прилики с мента, риган и босилек, но за разлика от тях има дълги и бодливи листа.
Листата на розмарина се изсушават и се използват за приготвяне на чай, но пресни листа също могат да се използват за приготвяне на отвари от розмарин. Отделно от това листата често се използват като подправка в салати, яхнии и месни и рибни ястия.
Етеричното масло от розмарин е широко достъпно и има разнообразни приложения приложения, като насърчаване на растежа на косата и отблъскване на кормари.
Вижте в галерията още ползи от розмарина на едно място.
Кой не трябва да използва розмарин?
Бременни жени, хора, страдащи от високо кръвно налягане, и тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, литий и диуретици, трябва да се консултират с лекаря си, преди да използват масло от розмарин или каквато и да е добавка, съдържаща розмарин. Тази билка може да повлияе на ефективността на вашите лекарства или здраве, ако не се приема под строг надзор.