Няма по-добра храна за новородено бебе от майчината кърма. Тя съдържа абсолютно всички необходими хранителни вещества за растежа и правилното развитие на младия организъм. Битува широко и мнението, че по време на кърмене бебето не се нуждае дори от допълнителни количества вода, защото майчиното мляко му я осигурява.
Понякога кърменето не е опция за майката поради различни причини. Отдавна медицината търси най-добрия заместител на създадената от природата храна за бебето. На пазара се предлагат различни видове адаптирано мляко, но все още нито едно не е в състояние да замести напълно равностойно кърмата.
Ново изследване е на път да разреши този проблем. Установен е един от основните компоненти, които правят млякото на майката толкова специално. Сега учените се надяват, че ще успеят да създадат нова формула, която е толкова питателна и полезна, колкото и кърмата.
В майчиното мляко не се съдържат само калории, които да захранват тялото на бебето, защото равностоен заместител отдавна щеше да бъде намерен. Млякото съдържа още цяла поредица невероятни компоненти: бели кръвни клетки, които засилват устойчивостта срещу инфекции. Има питателни вещества, изграждащи микробиом в храносмилателния тракт, който го прави здрав и устойчив. Това осигурява растежа на младия организъм, укрепва имунитета му и поддържа добро състояние на цялото тяло на бебето. Някои от съставките имат важна роля при изграждане и развитие на мозъка.
Един специален компонент в кърмата са капчиците мазнина, покрити с мембрана от хранителни вещества, в това число влизат и протеин, захар и липиди. Все още не е напълно ясно защо са толкова важни тези питателни вещества, но изследванията показват пряка връзка между този компонент и когнитивното развитие на новородените.
Проведен експеримент в Китай с новородени е показал, че децата, хранени с мляко, обогатено с този компонент, са показали по-високи резултати във физическото си развитие, изразяващо се в подобрено умение да задържат вниманието си, по-добри езикови умения и по-здрава храносмилателна система.
Надеждите на научната общност са, че въоръжени с новите знания, ще успеят да създадат идеалното адаптирано мляко, напълно идентично с майчината кърма.