Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Кои плодове са подходящи за храна на папагала?

Кои плодове са подходящи за храна на папагала?

Хранене на папагал

Пълноценното хранене на папагалите е много важно, защото от него зависи продължителността на живота им. Храната им трябва да бъде балансирана и да отговаря на потребностите на птицата в зависимост от възрастта и нейното здравословно състояние.

Дневният режим включва поне два-три вида зърна и набор от други храни, които да осигурят витамините, белтъчините и аминокиселините, нужни за функционирането на птичия организъм.

Папагалите свикват с един вид основна храна и трудно се отказват от нея. Най-често това е просото, но трябва да им се дават и други семена. Съветът на специалистите по храненето на папагали е да им се дава и зелена храна, както и зеленчуци и плодове. Но кои са подходящите плодове за папагали?

Ще се спрем малко по-подробно на плодовата диета на папагалчето. Плодовете са много полезни за тях, но за съжаление, не всяка птица яде плодове. Все пак може на клетката да се сложи парче ябълка, което да бъде изгризано.

Подходящи плодове за тези, които не отказват тази ценна съставка от менюто си, са дините и пъпешите. Плодовете обаче трябва да са добре узрели. Може да се дават със семките. Сливите, вишните, прасковите и кайсиите също са добър избор за снабдяване с витамини. Папагалчетата ги харесват, но не бива да се дават с костилките, защото в тях се намира опасна киселина.

Друг подходящ плод за папагал е кивито, но обелено. Гроздето също ще им достави удоволствие. Ядат всякакъв вид и то със семките. Крушите и ябълките се дават без семки и нарязани на малки парчета.

Подходяща храна за папагал е киви

Горските плодове са добра храна за тях. Малините, ягодите, боровинките и касисът може да се дават както в прясно състояние, така и замразени през зимата. Бананът трябва да бъде добре узрял, но не и презрял, както и обелен преди са се поднесе.

Друг много полезен плод за папагалчето е ананас. Трябва да се почисти от сърцевината и кората и да се нареже на парченца.

Разнообразната храна ще даде възможност на стопанина да се радва на своя любимец дълго. Ако добре се грижите за папагал, той може да живее дори 15 години.

Ако решите да си вземете папагал, разгледайте нашите обяви за папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest