Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Какво може да спортуваме, докато сме болни

Какво може да спортуваме, докато сме болни

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
221
Какво може да спортуваме, докато сме болни

Казват, че спортът е здраве. Доказано е, че физическата активност повишава имунитета и може да ви предпази от някои от най-често срещаните болести като диабет, проблеми със сърцето и затлъстяване.

Но, трябва ли да тренирате, когато се разболеете? Ще ви помогне ли наистина спортът да се възстановите по-бързо?

Отговорът не може да бъде еднозначен, защото има състояния, при които това може да е полезно, но при други може да ви направи дори още по-болни.

Лека настинка

Ако имате достатъчно сили, лекарите посочват, че няма да ви се наложи да пропуснете редовните си тренировки. В случай че се чувствате отпаднали, просто намалете темпото и интензитета на упражненията, които правите. Но не забравяйте, че освен към себе си трябва да бъдете отговорни и към останалите хора и има опасност да ги заразите, ако тренирате в общ фитнес.

Какво може да спортуваме, докато сме болни

Болки в ушите

Те се предизвикват основно от инфекции в синусите, при възпалено гърло, при зъбобол или промени в кръвното налягане. По принцип се смята, че състоянието не би трябвало да ви създава проблеми при спортуване, освен ако болката не се дължи на високо кръвно. В такъв случай е възможно да паднете, след като загубите равновесие и да се нараните при някоя тренировка.

Запушен нос и болки в гърлото

Ако носът ви е запушен, спортът може да ви помогне да освободите назалните си отвори и да дишате по-леко. Ако обаче страдате от кашлица, по-добре да си починете няколко дни без спорт. При кашляне се получават спазми и обикновено трудно си поемате дъх. Ако все пак настоявате да сте физически активни, помислете по-скоро за лека разходка, отколкото за тежка тренировка.

Треска или температура

Какво може да спортуваме, докато сме болни

В тези случаи е най-добре да не тренирате. Треската се предизвиква от бактериални инфекции, а повече движение единствено ще помогне на бацилите да се разпространят из целия ви организъм. В случаите на треска тялото отслабва, дехидратира се, но и лесно може да получите мускулни болки при натоварване. Ако спортувате при такива симптоми, рискувате да се дехидратирате още повече и това да задълбочи болестта.

Стомашен вирус

При всички болести, които засягат храносмилателната система, не бива да се спортува. Повръщане, разстройство и болки в стомаха – всички те ви дехидратират, затова потенето във фитнеса само ще ви навреди. Освен това те омаломощават организма, а вие не искате да му вземете и последните сили, като спортувате, докато сте болни.

Грип

Какво може да спортуваме, докато сме болни

Задължително оставете спорта за момента, в който оздравеете. Първо, подлагате на риск от зараза останалите хора, с които спортувате. Второ, ще отслабите допълнително имунитета си. Голяма грешка е да се тренира при леко затишие на симптомите с идеята спортът да ви помогне да се излекувате. Рискувате да удължите действието на бацилите и оздравяването си.

Кога да се завърнете към рутинните си тренировки?

Не правете грешката да пресилвате нещата и не мислете как ще загубите постигнатите резултати и натрупаните мускули, докато сте били активни. Според направените изследвания тези процеси започват едва след третата седмица, в която не се тренира.

Когато се почувствате по-добре и решите да се върнете обратно във фитнеса, започнете с леки упражнения, които няма да ви претоварят. Правете малки серии и щом усетите умора, си починете. Нормално е да усещате тялото си слабо, особено ако се възстановявате от грип или стомашен вирус. Най-добре е да се консултирате както с вашия лекар, така и с треньора си, ако имате такъв.

И най-важното - вслушвайте се какво ви казва тялото ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest