Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите

Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите

Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите

Гъбичните инфекции са едни от често срещаните заболявания. Освен кожата и лигавиците, те често засягат и ноктите. Гъбичната инфекция на ноктите се наричат онихомикоза.

Гъбичките могат да засегнат само малък участък от един нокът, но могат да засегнат както цялата плочка на всички пръсти, така и поднокътната тъкан.

В следствие на това може да са причина за обезцветяване, задебеляване и отлепване на нокънтата плочка. Най-често са поразени ноктите на краката, но лесно могат да се прехвърлят и по ноктите на ръцете.

Гъбичките по ноктите се разпространяват много бързо и лесно могат от един нокът да се пренесе заболяването по останалите, а дори да обхване и съседни тъкани.

Лечението е доста трудно и продължително, с доста силни медикаменти, които от своя страна имат редица странични ефекти върху човешкия организъм.

Първите симптоми на гъбичките на ноктите са появата на малки бели петънца върху нокътя, които постепенно започват да се уголемяват, а в последствие ноктите започват да задебеляват и променят формата и релефа си, закривяват се и стават твърди.

Подобно на други заболявания гъбичните инфекции могат да се лекуват и с домашни средства.

За да дадат резултат, тези средства е необходимо те да се приложат в много ранен стадий на развитие на инфекцията. Ето някои от тези средства:

Чаено дърво

Масло то чаено дърво помага при гъбички по ноктите

Екстракт или масло от чаено дърво притежава доказани антисептични свойства.

То може успешно да елиминира или предотврати растежа на бактерии, гъбички, вируси и паразити. Достатъчно е да се втрият една-две капки от него върху засегнатият нокът и околната тъкан.

Домашен ябъков оцет

Неговата кисилинност убива гъбичките, а в комбинация със сода за хляб спира размножаването на микроорганизмите, предпазвайки ноктите от пожълтяване и потъмняване.

Йод

Познато средство, използвано като дезинфектант с широко приложение. С една-две капки се намазва засегнатия нокът, като тази процедура се прави сутрин и вечер.

Чесън

Известен като природен антибиотик. Макар и с доста неприятна миризма, той притежава противогъбични и антимикробни свойства, предпазва тялото от бактерии.

Достатъчно е да се изстискат две скилидки и с полученият сок да се намаже поразения нокът.

При всички случаи най-важно е навременния подход към този неприятен проблем с гъбичките по ноктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest