В минали времена, когато е не била развита болничната и аптечната помощ, хората са разчитали предимно на домашни и природни лекове, които намират своето място при лечение на някои болести и днес.
Добре познатият и полезен чесън е един от най-използваните продукти със своите уникални свойства. Чесънът не случайно се нарича суперхрана или природен антибиотик.
Чудодейните свойства на този природен лек подпомагат за доброто състояние и функциониране на организма на всяко ниво.
Той укрепва имунната система, успешно се бори с кашлица и бронхит. За това е препоръчително да се консумира поне по една скилидка на ден през зимните и студените пролетни месеци.
В него се съдържа йод, който благоприятства работата на щитовидната жлеза. Особено е полезен за сърдечно-съдовата система като спомага за намаляване на плаките по кръвоносните съдове.
Той е незаменим помощник при борба с гъбични инфекции.
При стриване, след взаимодействие с въздуха, се образува веществото алицин, което действа като естествен антибиотик.
Чесънът подсилва имунитета, защото е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки.
За да се извлекат и подсилят всички негови свойства се приготвят извлеци, настойки и др. Днес ще спрем вниманието си именно на чесновата настойка за подсилване на имунитета.
Настойката от чесън се приготвя много лесно и е с широко приложение. Най-често те се приготвят със спирт или алкохол, но е възможно и само с вода.
Приготвя се в съотношение една част счукани скилидки чесън към две части вода. Сместа се поставя в стъклен съд и се оставя на тъмно като периодично се разклаща.
След като престои едно денонощие, се прецежда и налива в стъклено шише или буркан. Съхранява се в хладилник. Пият се по 8 до 10 капки по три пъти на ден в продължение на три седмици.
За приготвянето на чесновата настойка е необходимо да се снабдим качествен български чесън, а не китайски, който макар и с привлекателен външен вид, е със съмнителни качества.
Тя е ефективно природно средство, с което може да се подобри кръвообращението, да се повиши имунитета и да се прочистят кръвоносните съдове, което понижава риска от инфаркт и инсулт.
Приемайки чесновата настойка кожата става по-здрава и еластична, подобрява се тонусът ѝ.
Въпреки всички полезни качества на чесъна, той трябва да се употребява с повишено внимание от хора с гастрит, алергия към чесъна и епилепсия, които не бива да употребяват този продукт.