Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Съвети срещу прекаленото разсейване

Съвети срещу прекаленото разсейване

съвети срещу прекалено разсейване

Ежедневната суета и забързаното ежедневие способстват за намаляването на концентрацията и вниманието. Понякога е просто трудно да се избавим от всичките мисли в главата ни, като това ни пречи да се съсредоточим и да анализираме належащите в този момент проблеми.

Какво значи да сте разсеяни и невнимателни?

Много от хората обичат да говорят, че разсеяността е присъща на великите хора. Обикновено това са думите на тези, които не искат да работят над своите лоши черти и да поправят нещо, търсейки просто банално оправдание. В действителност, този недостатък не е толкова безвреден, както много си мислят.

Разсеяността е в състояние да пречи на вниманието ни, при което човек не може да се концентрира върху текущи събития или действия. Нарича се още невнимание, забравяне и често не се счита за порок, а само за черта на характера.

Никой от нас не се ражда разсеян или невнимателен. Някои хора смятат, че това са прости малки недостатъци, но в действителност те могат да доведат до истински катастрофи, включително и аварии на пътя.

Разсеяността няма абсолютно нищо общо с паметта, това е нарушение на вниманието. Тази черта е придобита, следователно е необходимо да се отървете от нея, ако искате да промените живота си към по-добро и да улесните тези около вас, на които причинявате дори и малки неприятности.

В следващите редове вижте някои съвети срещу прекаленото разсейване:

Специалистите предлагат различни начини да се справите с проблема, а именно:

1. Ако трябва да направите нещо, не го отлагайте за по-късно. Ако все пак не можете да направите това сега, тогава помолете някой да ви напомни или си направете аларма. Можете да започнете да си водите дневник с ежедневните задачи, за да се научите да се концентрирате върху важните неща.

2. Опитайте се да се съсредоточите върху предстоящото събитие, изключвайки се от външния свят. Насочете мислите си в правилната посока.

мислене и прекалено разсейване

3. Правете редовно физически упражнения. Така например сутрешните тренировки ще ви помогнат да се концентрирате и да се събудите, както и да се заредите с енергия за целия ден. Активният живот и спортът са чудесни начини за премахване на разсейването.

4. Почивайте си и спете достатъчно време на ден (7-8 часа), тъй като преумората може да доведе до разсеяност и невнимание. Изградете си дневен режим и винаги го спазвайте.

5. Работете правилно с големия обем информация и без да влагате излишни емоции. Ако имате някакви въпроси, винаги можете да попитате, а не да се изнервяте и да не знаете, какво се изисква от вас.

6. Не прекалявайте с виртуалното общуване. Социалните мрежи могат да ви накарат да загубите връзка с реалността. Прекарвайте повече време в кръга на семейството и приятелите, в комуникация на живо.

7. Записвайте си важните предстоящи събития, за да не забравяте за тях.

8. Работното ви място трябва да е в идеален ред. Не бива да се разсейвате от досадни моменти като намирането на химикалка в хаоса на работния плот.

9. Запишете се на йога, тъй като е доказано че дихателните упражнения спомагат за усилване на концентрацията и вниманието.

10. Отделяйте време и за забавлението. Все пак не може винаги да сте сериозни, а и така ще можете да разпуснете и да свалите излишното напрежение, което ви пречи да се концентрирате.

Разсеяността може да ви създава много проблеми, както в личен, така и професионален план. Старайте се да се избавите от този навик и да подобрите живота си. Спазвайки тези лесни съвети и насоки, ще можете да започнете да решават проблема и да се справяте с него, избавяйки се с впоследствие завинаги от разсеяността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest