Майките ароматизират къщата с уханието на печена тиква или тиквен пай, а малките украсяват тиквените кори, за да ги превърнат в любимите си персонажи. През есента тиквата е една от звездите на пазара, в нашата кухня и в нашата къща.
Освен във вкусни десерт с тиква, този плодов зеленчук може да бъде приготвен по десетки гениални начини и по-важното е, че е изключително здравословен за нас, независимо от възрастта.
Тиквата е полезна, защото съдържа лутеин, бета-каротин, витамин А, витамини В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е и К, цинк, натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, манган и желязо. Тя е богата на протеини и фибри и е отличен източник на есенциални мастни киселини Омега-3 и Омега-6.
Тиквените семки са също толкова здравословни и са добре познато лечение на чревни паразити.
Какви са ползите от яденето на тиква?
Тиквата може да ви помогне да отслабнете, тъй като е с ниско съдържание на калории. Затова диетите с тиква са популярни. Тя насърчава храносмилането и предотвратява отлагането на мазнини, поради малкото и рядко съдържание на витамин Т. Освен това тиквата стимулира дейността на бъбреците, има диуретично действие и насърчава елиминирането на излишната вода от тялото.
Тя регулира кръвната захар и поддържа нивата на холестерола под контрол, предотвратявайки диабет и сърдечни заболявания. Също така свързани със сърдечно-съдовата система, активните вещества в тиквата подобряват периферното кръвообращение и предотвратяват влошаването на дегенеративни сърдечно-съдови заболявания.
Тиквата е полезна храна и съдържа голямо количество витамин А, 100 грама от този плодов зеленчук ни дава не по-малко от 70% от дневната нужда. Освен всичко друго, витамин А е жизненоважен за здравето на лигавиците, очите, кожата, косата и ноктите. Заедно с витамин Е, той предотвратява стареенето на кожата и бръчките.
Можете също да ядете тиква, ако страдате от анемия, хронична умора или по време на много стресови периоди. Тиквата има благоприятни ефекти при безсъние, депресия, нервност и тревожност. Действа върху мозъка с противовъзпалителен, успокояващ и тонизиращ ефект, успокоява мигрената и подобрява паметта.
Тиквата е един от малкото зеленчуци, който действа и на хормонално ниво, с ползи както за жените, така и за мъжете. Повишава либидото, регулира нивата на хормоните, успокоява менструалните болки и подобрява плодовитостта и при двата пола.
Има множество приложения на тиквата.
Как се приготвя тиква?
Тиквата може да се яде варена, печена или тиква на скара. Има хора, които я консумират сурова, въпреки че вкусът в този случай не е особено приятен.
За десерт можете да приготвите печена тиква, която можете да сервирате с малко мед и орехи отгоре, или да направите вкусна тиквена баница. Може също така да изненадате цялото семейство с чийзкейк с тиква. Или да я включите в рецепти за Хелоуин.
Тиквата на фурна или на скара също може да бъде идеална гарнитура за говеждо, пуешко или пилешко месо.
Ако все още не сте опитали, експериментирайте с тиквена крем супа или пюре. Вкусът им е леко сладък, изискан и може да бъде приятна изненада за вашето семейство. Най-малките могат да ядат тиква от 1-годишна възраст.
Какво казват изследванията за тиквата?
Тиквата е едно от добре познатите ядливи растения и има значителни лечебни свойства, поради наличието на естествени и уникални химикали, които са годни за консумация. Тиквата съдържа няколко фитосъставки, принадлежащи към класа алкалоиди, съдържа флавоноиди и палмитинова киселина, олеинова киселина и линолова киселина. Различни важни лечебни свойства на тиквата (включително антидиабетни, антиоксидантни, антиканцерогенни, противовъзпалителни и други свойства) са добре документирани през годините в многобройни проучвания.
- Калият, който съдържат тиквите, има положителен ефект върху кръвното налягане;
- Антиоксидантите в тиквата могат да помогнат за предотвратяване на дегенерация и увреждане на очите;
- Цели (неразрязани) тикви трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място за не повече от 2 месеца;
- Тиквеното пюре може да се използва като заместител на маслото или маргарина в рецепти, които изискват печене.
Вече знаете защо да ядете тиква - възползвайте се по-често от това есенно съкровище.