Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Пиенето на кафе ни пази от болести на черния дроб

Пиенето на кафе ни пази от болести на черния дроб

кафе
Електронен термометър за деца
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.

Оказва се, че редовното пиене на кафе може да намали риска от различни заболявания на черния дроб, между които и рак. Това твърдят специалисти от Националния онкологичен институт в САЩ.

Причината е в това, че кафето подобрява работата на черния дроб, обясняват специалистите. Учените подчертават, че не кофеинът е съставката, която помага за по-доброто функциониране на органа.

Консумирането на кафе предотвратява опасността от повишаване на нивата на различните биомаркери, които сигнализират за неправилното функциониране на органа. Става дума за гама-глутамилтрансфераза, алкална аминотрансфераза и алкална фосфатаза.

Ако степента на тези ензими е повишена, е възможно да става въпрос за увреждане на черния дроб. Освен това покаченото ниво на ензимите може да подсказва за проблеми като диабет, цироза, рак, сърдечно-съдови заболявания и др.

Учените са направили подробен анализ на над 27 хиляди кръвни проби. Всички участници в изследването са били над 20-годишни и редовно са консумирали кафе.

Кофеин

Резултатите установяват, че ежедневното приемане на ободряващата напитка държи нивото на ензимите, които са свързани с функцията на черния дроб, по-ниски.

Специалистите обясняват, че досега не е било ясно дали кофеинът е съставката, която прави кафето толкова полезно за черния дроб.

Благодарение на сегашното изследване специалистите категорично са установили, че не това е съставката, която се оказва незаменима. Тази информация е споделена от доктор Цян Сяо, който е и ръководител на изследването.

За да стане ясно кои са тези съставки, обаче, са необходими още доста допълнителни проучвания.

Ароматното кафе се сервира по целия свят и то по различен начин – в индийското филтрирано кафе, например, се приготвя бавно и е много силно. Поради тази причина то най-често се смесва с мляко и захар.

Кубинското еспресо пък се сервира силно и много сладко, а подсладителят се слага, след като напитката е готова. Мексиканският начин за сервиране на кафе е в глинени чаши, а кафето в Сенегал е наистина силно и ободряващо и съдържа люти семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest