Оказва се, че редовното пиене на кафе може да намали риска от различни заболявания на черния дроб, между които и рак. Това твърдят специалисти от Националния онкологичен институт в САЩ.
Причината е в това, че кафето подобрява работата на черния дроб, обясняват специалистите. Учените подчертават, че не кофеинът е съставката, която помага за по-доброто функциониране на органа.
Консумирането на кафе предотвратява опасността от повишаване на нивата на различните биомаркери, които сигнализират за неправилното функциониране на органа. Става дума за гама-глутамилтрансфераза, алкална аминотрансфераза и алкална фосфатаза.
Ако степента на тези ензими е повишена, е възможно да става въпрос за увреждане на черния дроб. Освен това покаченото ниво на ензимите може да подсказва за проблеми като диабет, цироза, рак, сърдечно-съдови заболявания и др.
Учените са направили подробен анализ на над 27 хиляди кръвни проби. Всички участници в изследването са били над 20-годишни и редовно са консумирали кафе.
Резултатите установяват, че ежедневното приемане на ободряващата напитка държи нивото на ензимите, които са свързани с функцията на черния дроб, по-ниски.
Специалистите обясняват, че досега не е било ясно дали кофеинът е съставката, която прави кафето толкова полезно за черния дроб.
Благодарение на сегашното изследване специалистите категорично са установили, че не това е съставката, която се оказва незаменима. Тази информация е споделена от доктор Цян Сяо, който е и ръководител на изследването.
За да стане ясно кои са тези съставки, обаче, са необходими още доста допълнителни проучвания.
Ароматното кафе се сервира по целия свят и то по различен начин – в индийското филтрирано кафе, например, се приготвя бавно и е много силно. Поради тази причина то най-често се смесва с мляко и захар.
Кубинското еспресо пък се сервира силно и много сладко, а подсладителят се слага, след като напитката е готова. Мексиканският начин за сервиране на кафе е в глинени чаши, а кафето в Сенегал е наистина силно и ободряващо и съдържа люти семена.