Цвеклото и морковите спомагат за укрепването на имунната ви система. Снабдени с хранителни вещества, те ви предпазват от здравословни проблеми. За нормална чернодробна функция и още куп ползи, опитайте този сок за повишаване на имунитета!
Необходими продукти:
300 г моркови
300 г цвекло
100 г ябълки
½ лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете цвеклото, моркова и ябълката и изцедете сока в сокоизстисквачка или направете смути от продуктите в блендер. Добавете сока на половин лимон. По желание подсладете с мед. Разбъркайте и отпийте този еликсир за висок имунитет.
Защо сокът от цвекло и моркови е толкова полезен?
Ако искате да повишите цялостното си здраве и имунна система, консумирайте моркови и цвекло под всякаква форма. Наличието на витамин А и витамин С ще помогнат да организма да се справи по-добре с инфекциите и вирусите. Освен това ще забавят изтощаването на тялото. Морковите и цвеклото притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Всъщност кореноплодните с тъмен цвят са по-силни на антиоксидантни качества.
Още ползи от морковите и цвеклото
Да, морковите и цвеклото са ценен ресурс на фибри и влакнини. Това помага на храносмилателната система да работи гладко, а същевременно червата да се прочистват по-лесно. Морковите и цвеклото са бърз и ефикасен лек против запек, както и фрешовете с моркови и цвекло.
Тези кореноплодни имат и полезни за сърдечно-съдовото здраве. Меню с повече цвекло и моркови намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
Морковите също помагат за регулиране на кръвното налягане. Минералът, калий, намиращ се в морковите, помага за балансиране на нивата на натрий и за изхвърлянето му от тялото.
Ползите от морковите са многобройни. Проучванията показват, че храненето с храна, богата на каротеноиди, може да е полезно в превенцията срещу някои видове рак като рак на простатата, рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на стомаха.
Морковите са богати на витамин А, който е от съществено значение за доброто зрение. Всъщност недостигът на витамин А може да доведе до нощна слепота. Витамин А също така поддържа белите дробове, кожата и добрата работа на мозъка.
Цвеклото, от своя страна, е полезно при анемия, както и за пречистване на кръвта. То се бори и с възпаленията в тялото.
Пийвайте по-често сокове с цвекло и моркови. Или ги добавяйте във витаминозни салати, супа борш, зеленчукови супи.