Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Да пробием ли ушите на бебето?

Да пробием ли ушите на бебето?

дете пробиване на ушите

Модерният, динамичен и непрекъснато променящ се свят, който обитаваме, ни тласка да бъдем уникални, различими сред другите и красиви.

Един от белезите на женствеността в обществото ни са обеците - трептящи, полюшващи се закачливо или дискретно проблясващи иззад косата, те са магнит за погледа и придават жизнерадостен или елегантен вид, според избора им.

Носенето на обеци поставя въпроса: кога и дали да пробием ушите на малкото дете, или да оставим този избор на вече порасналата малка дама?

Има различни виждания по въпроса, но за да се вземе индивидуално решение е необходимо запознаване с положителните и отрицателни страни на ранната процедура по пробиване на ушите на момиченцата.

В по-странни времена тази дилема не е стояла на дневен ред. Пробивали ушите на малките момиченца най-често на Благовещение, тъй като този празник се смята за благ и всяка болка минава лесно. В момента са на дневен ред други размисли.

На каква възраст е добре да се пробият ушите на момиченцето?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Битува разбиране, че преди навършване на 3 годинки тази процедура е излишна. Педиатрите препоръчват да се прави на възраст след 1 година.

Предимства на процедурата в ранна възраст

да пробием ли ушите на бебето

При малките деца прагът на болката е по-висок. Това значи, че те ще усетят по-слабо болката от процедурата. Освен това стресът е по-малък, защото липсва моментът на очакването. Освен това самият лечебен процес се извършва по-бързо.

Недостатъци на процедурата в ранна възраст

Отрицателни аспекти обаче също има и върху тях трябва да се помисли.

В предсърдната област има нервни окончания и ако се извърши от немедицинско лица съществува опасност от увреждане на здравето на детето. Може да повлияе неблагоприятно и на зрението на детето.

Има опасност и от зарази при самата процедура, ако не се спазят стриктно всички хигиенни изисквания. Децата не приемат добре грижата за ушите след процедурата, защото не я разбират.

При неглижиране от страна на възрастните може да се получат както усложнения, така и запушване на вече пробитото ухо, което налага повтаряне по-късно на процедурата.

Това действие трябва да се извърши само ако детето наистина веднага ще започне да носи обеци от благородни метали. В противен случай е напълно безсмислено и е по-добре да се остави решението на порасналата дама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest