Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Отглеждане на ешеверия в домашни условия

Отглеждане на ешеверия в домашни условия

Отглеждане на ешеверия в домашни условия
Снимка: tylost/pixabay.com

Надали има дама, която да не се зарадва ако получи огромен букет от цветя, сред който се открояват невероятните рози, шарени лалета, фрезии, ириси и др. За съжаление обаче букетите от рязан цвят са много нетрайни, а и за да им осигурите по-дълготраен живот ще трябва ежедневно да сменяте водата във вазата им. Понякога изборът на стайно цвете се оказва по-добрият вариант.

По света има безброй стайни цветя, но тук ще предложим на вниманието ви едно растение, което макар доскоро да не беше особено популярно у нас, вече можете да срещнете в почти всеки цветарски магазин. Нарича се Ешеверия, но можете да го видите и под името Ехеверия. В някои държави дори се „подвизава“ с народното си име Каменна Роза заради събраните си на розетка сочни зелени листа.

Ешеверията е родом от Мексико, но в действителност може да вирее навсякъде като градинско растение, стига да е достатъчно горещо. Именно поради тази причина вие в действителност можете да я засадите в почвата и да я отглеждате лятно време в градината си, но единствено като едногодишно растение. Много по-популярна е като декоративно растение, което се засажда в саксия и се отглежда у дома в продължение на години.

По света има около 170 вида Ешеверии, затова е добре да се информирате предварително какви конкретни условия на живот изисква вашето растение. За всички видове обаче е характерно, че обичат да разполагат с много светлина и не толкова често поливане.

Има Ешеверии, които трябва непрекъснато да са на слънчево място и ако не получават достатъчно светлина, те биха започнали да линеят. Тези видове, които са масово разпространени у нас са малко по-скромни в това отношение и за тях ще е достатъчно за ги поставите на източните си, а не на южните первази.

Цъфтяща ешеверия
Снимка: Echeveria Pulvinata 'Ruby, Дебели Листа, Кактус

Ешеверията принадлежи към сукулентните растения и има способността да задържа влага в месестите си листа. Редовно поливане се налага само в най-горещите летни дни. През останалото време наблюдавайте единствено почвата да не е прекалено изсъхнала, като за повечето видове е достатъчно поливане веднъж седмично.

За да осигурите добър растеж на Ешеверията е добре и от време на време да я наторявате с торове, предназначени за сукулентни растения. Така лятно време тя ще ви възнагради и ще започне да цъфти, като продължителността на цъфтежа ѝ отново би зависил от конкретния вид, с който сте се сдобили.

Когато Ешеверията започне да оформя нови издънки, оформени също в розетка, то вече можете да се заемете и с разсаждането им. Отчупете леко новата/новите издънки и ги засадете в смес от равни части пясък и градинска пръст. Това е най-благодатната почва за тях.

В заключение можем да кажем, че отглеждането на Ешеверия е чудесен избор за хората, които обичат растенията, но нямат време да полагат особени грижи за тях. Освен това можете да оформите и композиция от няколко вида Ешеверии, които са с различни цветове на листата. Така ще разполагате с цял „букет“ от растения, които да поливате по едно и също време и то възможно най-рядко. Какво по-лесно от това?

Вижте и други полезни съвети за начинаещи цветари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest