За зеленолистното растение от семейство Кръстоцветни, наречено кейл, допреди десетилетие не се знаеше много, макар да не е рядък растителен вид. Достатъчно е обаче да си припомним, че кръстоцветните зеленчуци са сред най-здравословните храни на планетата. Затова и къдравото зеле, което наричат също кейл, е супер храна, наред с други кръстоцветни.
Какво дава на тялото порция кейл?
Ако трябва да изброим, това са 36 калории, 2 грама протеини, без никакви мазнини и захар. В замяна на това получаваме всички 9 незаменими аминокиселини, витамините К, Е, С, както и невероятни антиоксиданти.
Наличието им е от съществено значение за поддържане на клетъчното здраве. Унищожават свободните радикали, водещи до ускорено стареене и предпазват от рак.
Съдържанието на витамин А пази очното здраве. Дегенерацията на макулата е сериозен проблем при възрастните хора, водеща до слепота в края на живота. Консумацията на кейл пази очите от тази сериозна опасност. Освен витамин А, къдравото зеле съдържа лутеин и зеаксантин. Когато тялото получи достатъчно количество от тях, очите са защитени от катаракта.
Витамин С в кейла гарантира здрава имунна система и сияйна кожа. С наличния витамин К в това къдраво зеле ще поддържаме здравето на костите и ще осигурим растежа на клетките. Устойчивите стени на кръвоносните съдове са гаранция за добро съдово здраве и оттам за стабилно сърдечно-съдово състояние. Кейлът пази тялото срещу камъни в бъбреците, рак на простатата и черния дроб.
Кейлът е подходящ и за страдащите от диабет. Той осигурява 7 грама фибри на всеки 100 калории. Освен че осигуряват чувство за ситост, фибрите регулират диабета. При диабет тип 2 с увеличаване на диетичните фибри се наблюдава намаление на глюкозата в кръвта.
Минералите в кейла
Желязото и медът са в превъзходни дози в къдравото зеле и повишават активността на инсулина и усвояването на въглехидратите. Имат значение и за изграждане на костите, кожата и хрущялите.
Магнезият, калцият и омега-3 мастните киселини са с високо съдържание в кейла и затова този зеленолистен зеленчук е от малкото вкусни храни, превенция срещу редица заболявания, от рак до висок холестерол. Всичко това го прави една от супер храните днес.