Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»На какво задължително трябва да научим сина си?

На какво задължително трябва да научим сина си?

На какво задължително трябва да научим сина си?
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Когато се сдобием със син, е съвсем нормално като родители да се замислим как да го възпитаме и на какво задължително трябва да го научим. Наред с логични на пръв поглед дейности, като това да сменя редовно чорапите и бельото си, да спазва добра хигиена, да може да бръсне брадата си без да се пореже, да не си почесва слабините на публични места или да не сърба супата си, има и основни житейски уроци, които трябва да предадете при възпитанието на момче.

Преди да ви покажем на какво задължително трябва да научите сина си е важно и вие самите поне донякъде да отговаряте на този „мъжки“ профил, защото като родители вие трябва да служите за пример. В случай че сте се провалили в някои от долупосочените дейности, просто признайте това на детето си за своя собствена грешка, която то не трябва да повтаря.

На какво задължително да научим сина си?

1. Да поема отговорности.

За един син, за който се предполага, че един ден ще бъде глава на семейство, е много важно да може да поема отговорности, а не вечно да разчита на някой друг. Спомнете си духовитият цитат от книгата „Сърца от пепел“ на Силвия Кристъл, който гласи „Някои мъже разполагат с решение за всеки проблем. Единственото, което други могат да предложат, са самите проблеми“. Научете сина си да бъде от първия тип мъже!

2. Да е силен.

Да умее да се защитава, но никога да не атакува пръв. Един мъж не трябва да е мекушав или слабохарактерен. Трябва да умее да отстоява позициите си, но без да ги налага на околните.

3. Да се грижи за дома.

Да умее да готви и пере не го прави „мъж под чехъл“! Отдавна са отминали времената, когато се е очаквало подобни дейности да се извършват от жената. Като се замислите най-големите шеф готвачи са мъже, а това да можете да пуснете сами пералнята или съдомиялната ви дава самостоятелност.

Готвене с децата

4. Да уважава половинката си.

Научете сина си да се грижи за половинката си. По отношението ти към дамата ти или към майката на децата ти, може да се съди какъв си.

5. Да не посяга на децата си.

Най-лесното е да удариш шамар на детето си, но по този начин освен да започне да възприема агресията като нормално поведение, няма да се случи нищо друго.

6. Не е вярно, че мъжете никога не плачат.

Просто не е добре да го правят в присъствието на други хора.

7. Думичката извинявай не е за слабаците.

Всеки човек допуска грешки и освен да си вземе поука от тях, трябва да умее и да се извинява в случай, че е наранил някого с действията си.

8. Да сменя крушки.

Срамно е за един мъж да не може да смени дори и една крушка! Не всеки мъж е сръчен, но ще е истински срам ако не може да борави с чук или винтоверт!

Научете сина си да се извинява

9. Да търси помощ.

Важно за един мъж е да се опитва сам да се справя в трудни ситуации, но не е и срамно да потърси помощ при нужда!

10. Да работи в екип с половинката си.

Всеки човек има свои собствени мечти, амбиции и желания, но това не трябва да пречи на съвместния живот. В крайна сметка освен любов и разбирателство, които да са причина за създаването на едно семейство, е важна и екипната дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest