ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да успокоим бебето при никнене на зъби

Как да успокоим бебето при никнене на зъби

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
1681016
Как да успокоим бебето при никнене на зъби
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Растежът на зъбите е естествен период от развитието на всяко дете. Никненето на зъби често причинява болка и дискомфорт при детето. Има много начини за облекчаване на болката в този период. Можете да използвате някое от многото домашни средства или да помолите вашия педиатър за помощ.

Домашни средства за успокоение на бебе при никнене на зъбите

Разтрийте венците на детето си с чист пръст.

Ако на бебето ви никне зъбче, можете да облекчите болката, като леко натиснете венците. Разтрийте венците му с чист пръст. Ако желаете, можете да увиете пръста си с навлажнено парче бинт или марля.

Охладете устата и венците на вашето бебе.

Охлаждането на устата и венците помага за облекчаване на болката при никнене на зъби. Това може да стане по различни начини. Например, можете да поставяте биберона или гризалката по-често в хладилника (не във фризера). Не давайте ледени или много студени предмети на детето си. Можете да охладите устата му и със студена лъжица или студена влажна кърпа. Студените храни не се препоръчват, те могат да бъдат вредни за здравето на вашето бебе.

Купете играчка за чесане на зъбките (гризалка).

Можете да закупите гризалка онлайн или във всяка аптека. Обикновено те са оформени като пръстен, който бебето може да държи в ръката си и да дъвче, докато никнат бебешки зъби. Можете също така да закупите одеяла с гризалки. Освен това можете да намерите вибриращи, които освен всичко друго нежно масажират венците.

Давайте на детето си твърда храна.

Ако възрастта на детето позволява, давайте му твърда храна. Бебето може да дъвче или похапва твърди храни като краставици, моркови или бисквити. Натискът върху венците ще даде известно облекчение. Ако решите да давате твърда храна, наблюдавайте детето си, за да не се задави, ако отхапе голямо парче. Можете да използвате и специален ниблер за хранене (малка мрежеста торбичка, наподобяваща залъгалка). Във всеки случай не забравяйте да наблюдавате детето си.

Никнене на зъби при бебе

Избършете слюнката.

Като правило, когато зъбите се режат, при детето се отделя много слюнка. Прекомерното отделяне на слюнка може да раздразни кожата, затова се опитвайте често да избърсвате излишната слюнка с чиста кърпичка. Можете да нанесете бебешки лосион или крем около устата на бебето, за да предотвратите дразнене на кожата от слюнката.

Медицински средства за успокоение на бебето при никнене на зъби

Опитайте специални лекарства без рецепта.

Ако домашните лекарства не помогнат за облекчаване на дискомфорта на вашето бебе, тогава не се притеснявайте - има много продукти без рецепта, направени за подпомагане на никненето на зъби. Можете също така да дадете на детето си болкоуспокояващи, ако зъбите наистина го притесняват. Все пак, преди да дадете на детето си някакво лекарство, не забравяйте да го покажете на педиатъра, особено ако зъбите са проблемни. Трябва да сте сигурни, че болката е причинена от никнене на зъби, а не от някакво друго заболяване, като например ушна инфекция.

Нанесете гел за зъби.

Можете да закупите бебешки гел за никнещи зъби във всяка аптека. Гелът може да бъде полезен, когато домашните средства за лечение са неефективни. Обикновено тези гелове съдържат локални анестетици и антисептици. Най-добре е да използвате гелове, които не съдържат захар. Геловете често се отмиват от слюнката на детето, така че ефектът им е краткотраен. Консултирайте се с вашия педиатър преди да използвате какъвто и да е гел.

Гел за бебе за успокоение на никнещи зъби

Бъдете внимателни при избора на хомеопатични лекарства.

Много родители използват хомеопатични лекарства за никнене на зъби при бебе. Докато много хомеопатични лекарства са безвредни, няма научни доказателства, че са ефективни. Освен това трябва да запомните, че някои хомеопатични лекарства могат да бъдат вредни за детето. Хомеопатичните прахове или гранули, които се продават в аптеките, са относително безвредни, ако не съдържат захар. Ако други лекарства не са подействали на вашето дете, тогава можете да опитате хомеопатичните лекарства, но няма гаранция, че ще подействат. Някои родители твърдят, че кехлибарените гривни помагат при никнене на зъбки, тъй като отделят малко масло при контакт с кожата на бебето. Внимавайте с тези продукти, тъй като има голям риск детето да се задави и задуши поради малките елементи на гривната. Не забравяйте, че няма доказателства за ефективността на такива средства.

Знайте кога да се свържете с вашия педиатър.

Никненето на зъби на бебето е естествен процес на растеж и развитие на детето и обикновено не изисква вниманието на лекар. Ако обаче детето има температура и ясно показва, че го боли, тогава има голяма вероятност детето да е болно. Обадете се на педиатъра и го посетете възможно най-скоро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest