Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Защо да добавим елда към ежедневното си меню?

Защо да добавим елда към ежедневното си меню?

AdminAdmin
Администратор
1k1
сурова елда
Снимка: broshurko.bg

Напоследък все повече хора се стремят да избягват или поне да ограничат консумацията на храни с глутен. Такива са всички житни и подобни на жито продукти, като пшеница, овес, ръж и ечемик. За съжаление един от протеините, съдържащи се в глутена, не се отразява добре на здравето. Той се нарича глиадин и съдейства за еластичността на тестото, но същевременно според проучвания все повече хора изпитват неблагоприятни здравословни ефекти от глутена.

Въпреки че сами по себе си житните зърна не са вредни за здравето, напротив, дори имат благоприятен ефект, особено, когато продуктите, които консумираме са пълнозърнести, при определени хора се наблюдават сериозни странични ефекти при консумацията на глутенови храни. Това се случва предимно на хора, които реагират на глутена като на токсин, който атакува имунната им система. Ако такива хора не преустановят употребата на глутен, могат да развият автоимунно заболяване, наречено цьолиакия. Обикновено такива хора са податливи и на други заболявания, които могат да се усложнят заради употребата на глутен, който предизвиква възпаление в организма.

Пълнозърнест продукт, подходящ за хора с непоносимост към глутена

Ако и вие сте от хората, които трябва да избягват употребата на глутен, но все пак искат да се възползват от предимствата на пълнозърнестите храни, съществува продукт, който е идеален за вас – това е елдата. Тя не само отлично замества зърнените храни, без да съдържа глутен, но и има наситен и богат вкус и може да участва в най-различни рецепти. Ако вече проверявате различните супермаркети за елда на намалени цени, непременно проверете новата брошура на лидл, където цената на елдата към момента е изключително достъпна.

В днешно време това зърно, познато от векове, се използва за приготвянето на най-разнообразни храни – от спагети от елда до палачинки от елда.

спагети от елда
Снимка: broshurko.bg

Здравословни ползи от консумацията на елда

Елдата е богата на флаваноиди, чиято задача е да заздравят кръвоносните съдове и да намалят възпалителните процеси в организма. Но здравословните им ползи не се изчерпват с това. Те включват още:

- Подобрено храносмилане благодарение на богатото на фибри съдържание на елдата. Ако желаете да подобрите храносмилането си или имате някакви проблеми със запек или затрудена преработка на храните, които консумирате, елдата ще ви помогне да подобрите здравословното си състояние.

- Контролира кръвната захар, което я прави изключително подходяща за диабетици тип 2, тъй като подобрява инсулиновата резистентност.

- Предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, тъй като редовната консумация на елда понижава нивата на лош холестерол, както и триглицеридите и глюкозата в кръвта.

- Предотвратява раковите заболявания благодарение на разнообразните антиоксиданти, които съдържа и които се борят с оксидативния стрес.

- Богата е на минерали, включващи мед, манган, магнезий и фосфор.

- Спомага за отслабване и регулиране на теглото благодарение на високото си съдържание на фибри.

Искате да пробвате диета за отслабване на елда?

ястие с елда
Снимка: broshurko.bg

Според диетолозите елдата е изключително подходящ и здравословен диетичен продукт, който ще ви помогне да се отървете от излишните килограми. За целта обаче е необходимо да се конкусира без сол, захар или масло, а в чист вид. Дори за препоръчване пред сварения вариант е просто попарването й в гореща вода през нощта и оставянето ѝ да набъбне. На следващия ден е готова за консумация. Един пакет от 500 гр е достатъчен за дневна дажба, като в зависимост от състоянието и личните нужди можете да консумирате порции от 200 гр от 3 до 5 пъти на ден.

Разбира се не всеки би харесал такава драстична диета, а и тя не би се отразила добре на всеки, затова можете просто да добавите елдата като част от здравословното си ежедневно меню, за да почувствате ползите й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest