Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Тинктура от турта - ползи и приложения

Тинктура от турта - ползи и приложения

Тинктура от турта - ползи и приложения
Снимка: Зори

Билката турта е едногодишно тревисто растение, което произхожда от тропическите райони на Южна Америка. Ароматът на растението е много специфичен, а характерно за него е, че цъфти обилно през лятото в красиви огнени цветове. Колкото по-наситени са цветовете на туртата, толкова по-силни са лечебните свойства на растението.

Туртата е много популярна заради нейната комплексна употреба. Тя е билка с много лечебни възможности. Основното лечебно качество на туртата е ефикасността срещу гинекологични заболявания, ползва се най-вече при миомни възли.

Това действие е получила благодарение на антисептичните си качества. Билката също е ефикасна и при полипи и трудно забременяване. Освен това се използва и при широк кръг оплаквания - при очни проблеми, при гъбички и паразити, простудни заболявания, стрес и много други здравословни проблеми.

От туртата се приготвят много видове лекове и един от тях е тинктурата.

Тинктура от турта

Тинктурите са концентрирани течни екстракти от билки, получени чрез накисване на прясната или изсушена билка в алкохол. Така се прави и тинктурата от турта.Тя има силни абсорбиращи свойства тъй като е концентрат. Може да се съхранява дълго време, ако се държат далече от пряка слънчева светлина. Дозите най-често се разреждат във вода и трябва да се спазва строго препоръчаната доза, тъй като е със силно действие.

Приложение и ползи от тинктурата от турта

Тинктура от турта

Тинктурата от турта е много полезна не само срещу гинекологични заболявания, тя оказва благоприятно действие и на пикочно-половата система и е превенция срещу злокачествени образувания.

Тинктурата от турта има способността да нормализира и подпомага изчистването на несвойствени образувания в тялото. В този смисъл най- ефективно действа в половата система при жените.

Затова тинктурата се препоръчва при миома, кръвоизливи, маточни възпаления, мастопатия, кисти. Не по-малко ефективна е при кожните заболявания екземата, обривите, пъпките, акнето.

Противопоказания за използване на тинктура от турта

Тинктурата от турта не е подходяща за бременни и кърмещи жени. Деца на възраст до 2 години също не трябва да приемат турта под никаква форма, най-вече като тинктура. Препоръчва се при прием да се следи реакцията на организма и да се преустанови при неприятни симптоми или липса на резултати.

Вижте още засаждане и отглеждане на турта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest