Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Атопичен дерматит - защо е социално заболяване?

Атопичен дерматит - защо е социално заболяване?

социални последствия от атопичен дерматит

Изглежда невъзможно, но е факт, че едно кожно заболяване като атопичния дерматит може да се превърне в социално значимо, влошавайки качеството на живота на човека.

Тази дерматоза обикновено е придружена от обширни кожни обриви с мъчителен интензивен сърбеж, парене и болка. Допълнително може да засегне редица вътрешни органи и общото състояние на пациента.

Изложените факти оказват голямо влияние върху социалното, емоционалното и психическото състояние на човека. Чести усложнения са разраняването при разчесване, вторичните инфекции, постоянният дискомфорт, безсънието, стресът, емоционалната нестабилност, намаленото самочувствие и либидо, ниската самооценка, социалната дистанцираност и дискриминацията, депресивните състояния, дори суицидните мисли и други негативни въздействия от атопичния дерматит.

Негативните социални последствия на атопичния дерматит са неочаквано силни и налагат сериозно лечение.Често срещаната дерматоза е пряко свързана със сухотата на кожата.

Изразява се чрез интензивно сърбящи зачервени обриви по различни части на тялото. В някои случаи се наблюдават и други придружаващи заболявания като астма, алергичен ринит и други.

В детска възраст социалните последствия от атопичния дерматит могат да бъдат тежки и да окажат влияние върху цялостното физическо и психическо развитие на детето.

За поддържане на ремисия е необходима ежедневна, съобразена с медицински специалист, локална терапия под формата, провеждана с кремове, унгвенти и лосиони.

атопичен дерматит

За периодите на обостряне на атопичния дерматит е наложителна лекарска намеса в болнични условия. В някои случаи е необходимо добавянето на системна терапия, която да бъде съобразена с тежестта, възрастта и придружаващите заболявания на пациента.

Комбинирането с фототерапевтични процедури има доказан благоприятен ефект и продължителен следващ период на ремисия.

Най-съвременните методи включват фототерапията, която се провежда с различни дължина на UV лъчите, в зависимост от характера, разположението и дълбочината на възпалението.

За постигане на най-високо ниво на лечебен ефект се използват съвременните биологични лекарства, акцентиращи на въздействието върху имунитета. Тяхната употреба все повече се разширява в световен план, включително и в България.

Бързият и пряк достъп до специалисти и отпускането на тези лекарства е начин да се повлияе успешно върху хода на болестта. Имунобиологичните лекарства не само забавят развитието на дерматита и премахват съпътстващите неприятни симптоми като болка, сърбеж, разраняване, но и могат да стопират хода на развитие на болестта. Успешното справяне с нея се постига, ако лечението е започнато навреме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest