Ezine.bg»Статии»Най-добрите източници на рибофлавин

Най-добрите източници на рибофлавин

Телешки черен дроб
Снимка: Lenka

Рибофлавинът е важен, водоразтворим витамин, който се среща естествено в много различни храни, както и добавен към някои обогатени храни. Необходим е за растежа, развитието и цялостната функция на клетките. Помага за превръщането на храната, която ядете, в енергия, която захранва тялото ви. Известен е и като витамин B2.

Защо се нуждаете от рибофлавин

Рибофлавин е от съществено значение за вашето здраве по много начини. Повечето хора получават достатъчно рибофлавин от храните, които ядат. Въпреки това, на някои групи хора, като вегетарианци и бременни или кърмещи жени, може да се наложи да се възползват от добавки с рибофлавин. Средно възрастните се нуждаят от между 1.3 и 1.6 милиграма (mg) рибофлавин всеки ден, за да избегнат дефицит.

Храни с рибофлавин

Много храни естествено съдържат рибофлавин или са обогатени с рибофлавин, така че обикновено е лесно да си набавите дневните нужди от този витамин. Тези осем храни са едни от най-добрите налични диетични източници на рибофлавин:

1. Телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е най-богатият източник на рибофлавин извън добавките. Една порция от 85 грама варен черен дроб съдържа цели 2.9 милиграма рибофлавин, или два пъти повече от дневната ви нужда.

2. Зърнени закуски

Повечето зърнени закуски са обогатени с рибофлавин и други витамини от група В. Обикновено една порция обогатена зърнена закуска съдържа 100% от дневната препоръчителна стойност на рибофлавин или 1.3 милиграма.

3. Млечни продукти

Чаша прясно или кисело мляко съдържа около една трета от рибофлавина, който трябва да консумирате на ден. Независимо дали консумирате чисти млечните продукти, или в смути, млякото и киселото мляко са чудесни начини да си набавите калций и протеин едновременно.

4. Говеждо месо

Немазното говеждо може да бъде здравословен източник на много витамини от група В, включително рибофлавин. Сто грама говеждо филе съдържат 0.5 милиграма рибофлавин или 31% от дневната препоръчителна стойност.

5. Миди

Мидите съдържат около една трета от рибофлавина, който трябва да консумирате на ден. Освен ако нямате алергия към миди, те са част от здравословна за сърцето диета.

6. Гъби

Гъбите са друг чудесен източник на рибофлавин, особено за вегетарианци, които може да имат проблеми с получаването на рибофлавин от други храни. Една порция от ½ чаша гъби съдържа 23% от дневната стойност на рибофлавин.

7. Бадеми

Може би вече знаете, че бадемите са отличен източник на протеини, фибри и здравословни мазнини. Но знаете ли, че те също са добър източник на рибофлавин? Около 20 грама сухи печени бадеми съдържа 23% от рибофлавина, от който се нуждаете за един ден.

8. Яйца

Яйчните жълтъци са богати на витамини от група В, включително рибофлавин. Едно цяло яйце има 0.2 милиграма рибофлавин или около 15 % от препоръчителната дневна стойност. Въпреки че яйцата обикновено са с високо съдържание на холестерол, общото количество хранителни вещества, които съдържат, ги прави част от здравословната диета за повечето хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest