Калият, в комбинация с натрия, се грижи за водния баланс в организма. Ако има дефицит на натрий или калий в организма ви, нервите и мускулите започват да страдат най-бързо. Освен това калият е жизненоважен за здравето на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция и мозъчните клетки.
Калиевата сол участва и в регулиране на метаболизма, като отстранява излишните течности в тялото и премахва оттоците. Микроелементът благоприятства ензимите, участващи в метаболизма на въглехидратите, и повишава мускулния ви тонус.
Разбира се, всяко нещо е полезно в умерени количества. Може да имате здравословни проблеми, свързани както с дефицит на калий, така и с прекалените количества от него в организма ви.
Липсата води до сърдечни заболявания и чупливи кости, а продължителният дефицит може да доведе до невралгия. Много проучвания показват също, че дългото отсъствие на калий в организма ви може да доведе до инсулт.
Огромното количество калий в организма също не трябва да се допуска. То може да причини язва, спиране на сърцето и дори усещане за слабост в крайниците.
Ако тренирате усилено или не поемате достатъчно количество вода, това може да доведе до дехидратация и от там загуба на калий. Ако консумирате достатъчно храни, които са източници на калий, можете да неутрализирате прекомерната употреба на сол в храната.
Ето и някои рискови състояния, които могат да доведат до дефицит на калий:
- Прекаляване с фитнеса;
- Дехидратация;
- Анорексия и болимия;
- Приемащите високи дози антибиотици.
Има няколко основни храни, които ще ви помогнат да си набавите калий, без да е необходимо да приемате хранителни добавки. Вижте в следващите редове най-добрите източници на калий:
Листни зеленчуци
Най-вече спанакът (100 г) ви доставят около 600 мг калий, а купичка със сготвен спанак – цели 840 г.
Видове боб
100 г обикновен фасул са равни на 560 мг или 1000 мг калий, ако говорим за бобена яхния или бобена чорба.
Печени картофи
Става дума за картофи, печени заедно с обелките. Те са сред най-добрите източници на калий. Около 540 мг калий се съдържат в 100 г продукт, а в един средно голям картоф количеството нараства до 920 мг.
Печена тиква
Една купичка, пълна с печена тиква може да ви зареди с достатъчно количество калий за деня.
Сушени кайсии
Кайсиите също са най-добрите източници на калий сред всички сушени плодове. Не бива обаче да прекалявате с тях, тъй като съдържат огромно количество захар.
Банани
В един средно голям банан се съдържа около 420 мг калий, напълно достатъчно за деня. Това превръща бананите в добри източници на калий.
Видове риба
И най-вече сьомга. В 100 г от сьомгата се съдържа около 630 мг калий. Освен че е изключително вкусна, тя ще ви снабди и с едно доста добро количество полезни вещества.