Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Мигрена - същност, симптоми и лечение

Мигрена - същност, симптоми и лечение

Мигрена - същност, симптоми и лечение

Мигрената е заболяване на мозъка и нервната система, чиито симптоми почти винаги включват силно главоболие. Получавате тези главоболия многократно, в епизоди, които могат да продължат от 4 до 72 часа. Наред с болката в главата, те включват други симптоми като гадене и чувствителност към светлина.

Каква е разликата между мигрената и главоболието

Много хора използват думата мигрена, за да опишат самото главоболие. Но болката в главата е само един от симптомите на мигрена. А главоболието може да бъде причинено от много други неща. Някои типични характеристики на мигренозното главоболие включват: Болката е пулсираща или удряща и се усеща по-зле, когато се движите.

Усещате го предимно от едната страна на главата си.

Освен това имате поне един от тези симптоми: чувствителност към светлина и/или звук, гадене и повръщане.

Разлика между мигрена и тензионно главоболие

Главоболието от напрежение, често причинено от стягане на мускулите или стрес, е най-често срещаният тип главоболие. Болката от тензионно главоболие обикновено засяга и двете страни на главата ви и се усеща стабилно, вместо пулсиращо. Главоболието от напрежение обикновено не причинява гадене, повръщане или чувствителност към светлина.

Разлика между мигрена и клъстерно главоболие

Клъстерните главоболия обикновено започват бързо, без предупреждение. Болката е силна и остра или пареща. Обикновено я усещате около или зад едно от очите си. Клъстерните главоболия могат да причинят следните симптоми в засегнатото око:

Зачервяване или сълзене

Клепач, който изглежда увиснал или подут

По-малка зеница

Всяко главоболие продължава между 15 минути и 3 часа, като можете да имате няколко за 1 ден. Склонни сте да ги получавате на „групи“ – седмици или месеци, в които ги имате често. Тези периоди са последвани от седмици или месеци, в които нямате главоболие. Клъстерните главоболия не се считат за мигрена.

Симптоми на мигрена

Мигрена - същност, симптоми и лечение

За много хора епизодът на мигрена се случва на етапи. Симптоми, които може да имате по време на тези етапи включват:

Първи етап - Продром на мигрена

Часове или дни преди главоболие около 60% от хората с мигрена забелязват симптоми като:

- Чувствителност към светлина, звук или миризма. Нивата на светлина и звук, които обикновено не ви притесняват, може да ви накарат да се почувствате неудобно или дори болезнено.

- Миризми като тези на цигарен дим, автомобилни газове, парфюм и почистващи продукти може да изглеждат особено неприятни.

- Умора без известна причина. Може също да се прозявате много.

- Неустоим глад или липса на апетит. Може да жадувате за определена храна като сладкиши или да се чувствате по-гладни като цяло. Или може да не ви се яде много.

- Промени в настроението, като раздразнителност или тъга.

- Чувство на жажда и честа нужда от уриниране.

- Храносмилателни проблеми като чувство за подуване или запек или диария.

Експертите казват, че е възможно да се сбъркат симптомите на продрома с неща, които предизвикват атака. Например, желанието за сладко може да ви накара да ядете шоколад, който след това обвинявате, че причинява главоболието ви.

Втори етап - Мигренозна аура

До 25% от хората с мигрена имат така наречените аури малко преди началото на главоболието или едновременно с него. Тези симптоми произтичат от нервната ви система и често засягат зрението. Те обикновено започват постепенно, за период от 5 до 20 минути и продължават по-малко от час. Мигренозна аура се характеризира с:

- Проблеми със зрението като черни точки, вълнообразни линии, проблясъци на светлина или тунелно виждане

- Изтръпване на лицето, ръцете и/или крайниците

- Проблем с ясното говорене

- Звънене в ушите ви, наречено тинитус

- Слабост от едната страна на лицето или тялото

Трети етап - Мигренозен пристъп

Наричан още фаза на главоболието, този етап обикновено се характеризира с болка в главата.

Мигрена - същност, симптоми и лечение

Тази болка може:

- Да започва като тъпа болка и след това става пулсираща

- Да се влошава по време на физическа активност

- Да засяга едната страна на главата ви или се движи от едната страна към другата

- Да бъде в предната част на главата или да засяга цялата ви глава

По време на главоболието можете също:

- Да имате гадене (около 80% от хората с мигрена имат и около половината повръщат.)

- Да бъдете бледи и/или изпотени

- Да почуствате замайване

- Да имате болка във врата или скованост

- Да се чувствате тревожни или депресирани

- Да имате хрема или да чувствате, че носът ви е запушен

- Да сте чувствителни към светлина (Шум или миризми също може да ви притесняват.)

- Да имате проблеми със съня и да се чувствате уморени

Колко дълго продължават мигрените? Често това продължава около 4 часа, но сериозните могат да продължат повече от 3 дни. Някои хора ги получават почти всеки ден, докато други ги получават веднъж или два пъти годишно.

Четвърти етап - Постдромна мигрена

Този етап може да продължи до един ден след главоболие. Около 80% от хората с мигрена имат постдромна мигрена. Симптомите включват:

- Чувство на умора, изтощение или раздразнение

- Чувствате се необичайно освежени или щастливи

- Мускулна болка или слабост

- Желание за храна или липса на апетит

- Проблеми с концентрацията

Причини за мигрена

Лекарите не знаят какво точно причинява мигрените, въпреки че те изглежда са свързани с гените, както и с промените в мозъка. Генетичната предразположеност може дори да повлияе на това, което предизвиква главоболието, независимо дали е умора, ярка светлина или промени във времето.

В продължение на много години учените смятаха, че хората получават мигренозни пристъпи поради промени в кръвния поток в мозъка. Повечето сега смятат, че това допринася за болката, но не е това, което я предизвиква.

Някои експерти сега смятат, че атаката започва поради химически промени в мозъка. Свръхактивните нервни клетки изпращат сигнали, които водят до промени в нивата на определени химични съединения в тялото, като серотонин и калцитонин ген-свързан пептид (CGRP). CGRP кара кръвоносните съдове около мозъка да се подуват, докато серотонинът ги кара да се свиват. Дисбалансът в тези химикали причинява възпаление и болка.

Рискови фактори за мигрена

Учените смятат, че повече от 58 милиона човека по света получават мигрена. Някои неща могат да увеличат възможността от поява на състоянието:

Пол

Жените имат мигрена три пъти по-често от мъжете.

Възраст

Повечето хора започват да имат мигренозно главоболие на възраст между 10 и 40 години. При жените пристъпите се подобряват или изчезват след менопаузата.

Семейна история

Четирима от пет души с мигрена имат други членове на семейството, които я получават. Ако един родител има история на тези видове главоболие, имате 50% шанс да ги получите. Ако и двамата родители ги имат, рискът скача до 75%.

Други медицински състояния

Депресия, тревожност, биполярно разстройство, нарушения на съня и епилепсия могат да повишат риска.

Някои други неща, които могат да предизвикат мигрена, включват:

Хормонални промени

Мигрена - същност, симптоми и лечение

Можете да забележите, че имате главоболие около цикъла си, докато сте бременна или когато сте в овулация. Симптомите също могат да бъдат свързани с менопаузата, хормоналните методи за контрол на раждаемостта или хормонозаместителната терапия.

Стрес

Когато сте стресирани, мозъкът ви освобождава химикали, причиняващи промени в кръвоносните съдове, които могат да доведат до главоболие.

Промени във времето

Фронтовете на бурите, промените в барометричното налягане, силните ветрове или промените в надморската височина могат да предизвикат атака.

Кога да посетите лекар

Мигрената често не се диагностицира и не се лекува. Ако редовно имате признаци и симптоми на мигрена, запишете пристъпите си и как сте ги лекували. След това си уговорете среща с вашия личен лекар, за да обсъдите главоболието си. Дори ако имате анамнеза за главоболие, консултирайте се с вашия лекар, ако моделът се промени или главоболието ви внезапно ви кара да се почувствате различно.

Обърнете се незабавно към вашия лекар или отидете в спешното отделение, ако имате някой от следните признаци и симптоми, които биха могли да показват по-сериозен медицински проблем:

- Внезапно, силно главоболие като гръм.

- Главоболие с висока температура, схванат врат, объркване, гърчове, двойно виждане, изтръпване или слабост във всяка част на тялото, което може да е признак на инсулт.

- Главоболие след нараняване на главата.

- Хронично главоболие, което се влошава след кашлица, усилие, напрежение или внезапно движение.

- Ново главоболие след 50-годишна възраст.

Вижте също кои храни са виновни за мигрената и как да се предпазим от пристъпите на мигрена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest