Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Чай от валериана: всички важни ползи за жените

Чай от валериана: всички важни ползи за жените

Чай от валериана: всички важни ползи за жените

Проблемите със съня и безпокойството са състояние, познато на голям процент от хората в трескавото ежедневие. Освен познатите медикаменти за овладяване на стреса, природата ни предлага и естествени средства с мощен ефект, които са познати и използвани успешно от векове. Такова средство е билката валериана, позната с като лечебна дилянка.

Валерианата наистина е лечебно средство, което се грижи основно за нервната система, но нейните възможности не се простират само до там. Коренът на билката, който е лековит, може да се използва под формата на чай, като хранителна добавка, тинктура или на салата. Чая от валериана е най-познатият начин за нейното консумиране.

Как се приготвя чай от валериана

Приготвянето на чай от валериана е съвсем просто и се прави бързо в домашни условия.

За чая са нужни 100 грама корен от валериана, който се накисва преди употреба за няколко часа. След това се нарязва на ситно.

Коренът се залива с 2 литра вряла вода и се оставя да се кисне поне 2 часа. Прецежда се и се консумира.

Чая от валериана може да се комбинира и с други билки - лайка, мента, глог.

Полезни съставки на чая от валериана

Чай от валериана:

Успокояващите и спазмолитични свойства на чая от валериана се дължат на състава на билката, като трябва да се открият етеричните масла, на първо място валериановият естер. Внимание заслужават също алкалоидите, валепотриатите, бета- линена, камфена, танините и захарите.

Наред с тях билката съдържа витамини А и С, минерали като желязо и магнезий.

Ползи от чая от валериана за жените

Чай от валериана: всички важни ползи за жените

Успокоява тревожността и безпокойството

Основното предназначение на валерианата е да успокоява нервната система, да намалява стреса, а заедно с него тревожността и безпокойството, все състояния, особено характерни при дамите. Чаят може да се пие по всяко време на деня, за да даде най-добри резултати.

При безсъние

Безсънието е особено характерно за жените при менопауза, при проблеми с цикъла и предменструален синдром. Възстановяването на дълбокия спокоен сън в тези тежки дни се постига с помощта на чая от валериана.

Успокоява менструалните болки и спазми

Този лечебен чай улеснява протичането на месечния цикъл, благодарение на способността му да намалява възпалението в тъканите. Успокояващите свойства на напитката потискат болката при менструация, намаляват нейния интензитет и мъчителните спазми.

Помага при отслабване

Особено важен за дамите проблем е с този с излишните килограми. Дилянката е позната като средство за отслабване, тъй като има успокояващо действие, а стресът е основна причина за качването на тегло.

Дозировка на чая от валериана

Чаят от валериана се приема добре и няма странични ефекти, ако се спазва дозата от 1-2 чаши на ден. Прекомерната употреба може да причини разстройство и повръщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest