Кусмаулово дишане

Кусмаулово дишане симптоми

Кусмауловото дишане е дълбоко затруднено дишане, което показва, че тялото или органите са станали твърде киселинни. Някои хора описват този тип дишане като паническо дишане или задъхване.

Тялото непрекъснато работи, за да поддържа средна температура и неутрална киселинност на кръвта. За да са сигурни, че този баланс се случва, бъбреците и клетките разчитат на основи или буфери - химични съединения, които се свързват с водородни йони.

Нарушаването на тези съединения причинява кусмаулово дишане, което обикновено се свързва със състояния, причиняващи метаболитни нарушения като бъбречна недостатъчност и диабет.

Състоянието е кръстено на Адолф Кусмаул (1822 г. - 1902 г.) - немски лекар, описал състоянието през 1874 година.

Факти за кусмауловото дишане

- Кусмауловото дишане е вид хипервентилация, която е спешен отговор на белия дроб на ацидоза;

- Състоянието причинява затруднено, по-дълбоко дишане;

- Най-често се свързва със състояния, които причиняват метаболитна ацидоза, особено диабет;

- Тъй като кусмауловото дишане е признак на тежка метаболитна ацидоза, което е животозастрашаващо състояние, обикновено е необходима хоспитализация.

Симптоми на кусмауловото дишане

Като вид хипервентилация някои хора описват кусмауловото дишане като паническо дишане, при което някой изглежда се задъхва. Дълбокото, силно дишане, свързано с кусмауловото дишане, често кара вдишването и издишването да станат по-очевидни и силни.

Симптоми на ацидоза

Кусмаулово дишане

Преди дълбоките и затруднени модели на кусмауловото дишане да започнат, тези с метаболитна ацидоза обикновено имат учестени и плитки модели на дишане. Когато ацидозата прогресира и стане тежка, кусмауловото дишане се задълбочава.

Докато признаците на кусмауловото дишане са очевидни, симптомите, свързани с метаболитната ацидоза като цяло, се по-трудно забележими. Тежката ацидоза може да причини органна недостатъчност, кома и евентуално смърт.

Честите признаци на метаболитна ацидоза включват:

- гадене;

- повръщане;

- главоболие;

- леко объркване;

- силно изтощение или сънливост без логична причина като време на деня или количество сън;

- загуба на апетит;

- прекомерна жажда;

- ускорен сърдечен ритъм;

- плодов дъх със сладка миризма, което обикновено е признак на диабетна кетоацидоза;

- жълтеница или пожълтяване на кожата и очите;

- повишено уриниране.

Ако някой подозира, че може да има кусмаулово дишане или ацидоза, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Диагноза на кусмауловото дишане

Лекарите ще извършат няколко специфични теста, за да потвърдят наличието на метаболитна ацидоза и нейната тежест.

Общите тестове включват:

- газови тестове на артериалната кръв;

- кръвни тестове за общ метаболизъм;

- изследвания на урина;

- изследвания на кръвната захар;

- електролитни тестове.

Метаболитната ацидоза обикновено се диагностицира, когато нивата на кръвната киселина (pH) на човек са по-ниски от 7, 35.

Лечение на кусмауловото дишане

Лечението на кусмауловото дишане се фокусира върху отстраняването на причината.

Хората, които изпитват ацидоза, трябва незабавно да бъдат приети в болницата. Специфичните планове за лечение зависят от вида и тежестта на ацидозата. Повечето хора обаче първоначално се лекуват с течности с повишен електролит, интравенозно или перорално.

Въпреки че кусмауловото дишане изглежда като респираторен проблем, помагането на човека да диша или предотвратяването му да диша тежко няма да помогне на ситуацията. От жизненоважно значение е да се обърне внимание и да се лекува причината за тежкото дишане, за да може то да се подобри. Само справянето с проблема с дишането може да причини повече вреда, тъй като може да отнеме компенсаторния механизъм, който е кусмауловото дишане.

Хората, страдащи от диабетна кетоацидоза, могат да бъдат лекувани с инсулин.

Тези с бъбречни заболявания могат да получат перорален натриев бикарбонат или натриев цитрат, за да помогнат за възстановяване на нормалните нива на бикарбонат. Тъй като нивата на инсулин и течности позволяват на тялото да се върне към балансирано състояние, тялото ще коригира нивата на бикарбонат.

Тези с лактатна ацидоза често получават смес от бикарбонатни добавки, интравенозни течности, инсулин и кислород, за да помогнат за възстановяване на pH нивата.

Хората, които страдат от ацидоза, базирана на лекарства или вещества, може да се нуждаят от процедури за детоксикация преди терапии за заместване на течности и електролити.

Предотвратяване на кусмауловото дишане

Единственият реален начин да се намалят шансовете за развитие на кусмауловото дишане е да се намали рискът от развитие на метаболитна ацидоза.

Често срещаните съвети включват:

- управление на диабета;

- да бъдете хидратирани;

- поддържане на здравословно телесно тегло;

- поддържане на здравословна и балансирана диета;

- избягване на прекомерен или хроничен прием на алкохол;

- спиране на упражненията, когато мускулите започнат да болят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest