Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Палмово масло - ползи и вреди за здравето

Палмово масло - ползи и вреди за здравето

Палмово масло - ползи и вреди за здравето

Палмовото масло се използва широко в съвременните индустриално приготвени храни, което предизвиква спорове за ползите и вредите от него върху здравето.

Истината е, че от него има както някои ползи, така и редица вреди, основаващи се основно на количествата, в които се консумира и продуктите, в които се влага.

За да се направи информирана преценка дали и колко да се използват продукти, съдържащи палмово масло, е добре да се познават както ползите, така и вредите от него.

Как се добива палмовото масло

Палмовото масло се извлича от плода на маслодайните палми. Плодовете се сваряват, после се изстискват. Получава се естествен, натурален продукт с оранжево-жълт цвят, течна консистенция, приятен аромат и сладък вкус.

Палмовото масло се втвърдява при температура под 30 градуса. Това палмово масло се прилага в промишленото производство. Неговият състав е подобен на този на животинските мазнини.

Състав на палмовото масло

Палмовото масло съдържа палмитинова киселина във високи дози. В съдържанието се отличават наситени и ненаситени мастни киселини като олеиновата, стеариновата, лиоловата, лауриновата и други.

Палмовото масло съдържа витамини - Д, Е, К, а също лецитин, фитостироли, фосфор, магнезий, коензим Q10. Има висока калоричност, тъй като в 100 грама масло се съдържат около 900 килокалории.

Ползи от палмовото масло

Палмово масло

В умерени дози палмовото масло е полезно. Има положителен ефект върху сърцето, кръвоносните съдове, то компенсира и липсата на витамин А. Полезно е при очни заболявания, защото нормализира вътреочното налягане, предпазва лещата, ретината и роговицата на окото. Полезно е за профилактика и лечение на глаукома, слепота, катаракта, уморени очи.

Палмовото масло помага при възпаление на стомашно-чревния тракт, заздравява стомашната лигавица, стимулира отделянето на жлъчка, предпазва черния дроб от натрупване на мазнини. При холецистит, язва, колит, гастрит, затлъстяване, диабет, туберкулоза, чести настинки се препоръчва да се включи в менюто палмово масло.

Продуктът е подходящ за деца, защото веществата в маслото са полезни за зъбите, костите, мозъчната и нервната тъкан, зрителните органи.

То укрепва паметта, подобрява умствените способности, засилва имунитета и подпомага тялото при нервни и психически заболявания.

Козметологията използва палмовото масло в кремове, шампоани, гелове и препарати за тен.

В хранителната индустрия има приложение в храни с голяма трайност, в глазури, маргарини, кондензирано мляко, всякакви крекери, бисквити, крутони и други изделия в сладкарството.

Вреди от палмовото масло

Вреди от палмовото масло

Прекаляването с това масло води до нарушения в нормалната функция на храносмилателния тракт. Палмитиновата киселина е ненаситена мастна киселина, която повишава нивата на лошия холестерол. Предизвиква сърдечни и съдови заболявания.

Палмовото масло може да вреди, тъй като трудно се отделя от тялото, затова се натрупва в него под формата на токсин. Страдат червата и някои съдове. Затова не бива да се консумира във високи дози.

Прекаляването с шоколад, сладолед, преработени твърди сирена, сладкарски изделия може да доведе до неприятни последици от натрупване на палмово масло в тялото, тъй като тези храни го съдържат в големи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest