Мускулните болки са сред най-честите неразположения, които предизвикват дискомфорт на милиони хора по света ежедневно. Невинаги медикаментите могат да се справят с този проблем, а и не е нужно веднага да тичате до аптеката, при положение че има много по-лесни и достъпни начини, с които да успокоите болката.
Ако болката идва от прекомерна физическа активност или травма, най-добре е да си починете, така че да успокоите напрежението, и да поставите лед, за да намалите възпалението. Разберете кои подправки и билки могат да успокоят неприятния дискомфорт в мускулите.
Куркума
Жълтеникавият прах, който е разпространен в много страни заради вкусовите си качества, съдържа химически съединения, които действат противовъзпалително. Интересен факт е, че куркумата, която най-често се свързва в кулинарията с азиатския ориз, се използва от векове и за лечение на различни навяхвания, контузии и подуване на ставите.
Джинджифил
Коренът от джинджифил също облекчава възпалителните процеси в организма. Обикновено се използва, за да успокои артритни, менструални и мускулни болки, както и при някои видове главоболие. Проучване, проведено в Университета в Джорджия, стига до заключението, че ежедневната консумация на джинджифил в малки количества може да намали с до 25 % болките в тялото, предизвикани от физическа активност.
Кардамон
Индийската подправка принадлежи към семейството на джинджифила и също като него действа противовъзпалително. Освен това, кардамонът се използва от дълбока древност и за успокояване на мускулни спазми и болка.
Канела и мед
Тази ароматна комбинация е много ефективна при всякакви болки. Учени от Университета в Копенхаген лекували пациенти с хроничен артрит с 1 супена лъжица мед и 1/2 чаена лъжичка канела на гладно. Една седмица по-късно след всекидневната консумация на тези два вкусни продукта средно 50 % от участвалите в проучването са почувствали облекчаване на болката.
Всички подправки, облекчаващи мускулните болки, се комбинират идеално заедно за максимален ефект. Смесете 2 с.л. кардамон, 2 с.л. куркума, 1 с.л. канела, малко парче корен от джинджифил и 2 с.л. черен чай и варете 10 минути в 300 мл. вода. Когато прецедите течността, добавете 1 с.л. мед и консумирайте на равни части 2 или 3 пъти на ден.