Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко време боли натъртено и какво да предприемем

Колко време боли натъртено и какво да предприемем

Колко време боли натъртено и какво да предприемем

Всеки знае, че при падане често се получава рана или синина, която променя цвета си всеки ден. Нараненото място се подува и е болезнено. Казваме, че е натъртено.

Какво е натъртването

С термина натъртване определяме нараняването на кожата или мускула, а понякога и на нервните окончания. Това увреждане има 4 степени.

1. Малки синини, които представляват ожулване или драскотина. Изчезва за около 2-3 дни.

2. Разкъсване на мускулна тъкан - получава се оток и хематом

3. Увреждане на кожата, мускулите и сухожилията, натъртване на костите.

4. Кръвонасядане, при което органите не могат да работят нормално и се налага лекарска намеса.

Първа помощ при натъртване

Компрес при натъртване

- Нужно е движението да се ограничи, най-добре пострадалият да седне или да легне.

- Ако кожата е наранена, трябва да се дезинфекцира. Дезинфекцията не ускорява заздравяването, но предпазва от микроби, които забавят оздравяването. Върху отворена рана не бива да се слага алкохол, както и йод, защото изгарят.

- На натъртено се слага студен компрес. Лед или друг продукт от фризера ще помогнат за болката и спадането на отока. Ледът не се слага директно, а се увива в кърпа, за да се избегне замръзването. Студенето спира увреждането на кръвоносните съдове, намалява и спира кървенето, ако има такова. Хематомът се стопира и не расте повече, а болката намалява. Държи се около 20 минути, а след още 1 час, може да се постави нов компрес.

Народни средства за натъртено

Солена баня при натъртване

Ваната не само успокоява и премахва умората, но успокоява болката и възпалението. Добавянето на английска сол лекува натъртеното място и се препоръчва 2 пъти в седмицата.

Солена баня при натъртено

Зелева превръзка при натъртване

Лист от прясно зеле, измит и поставен върху натъртеното място с превръзка отгоре успокоява и разнася кръвонасядането в синината. Може да се прави всеки ден.

Сок от билка горчив пелин при натъртване

Смелената до гладко билка се нанася върху синината и отгоре се поставя марля. След като така направената превръзка изсъхне, трябва отново да се навлажни със сока от билката.

Суров картоф при натъртено

Много ефикасно е лечението на натъртено със настърган суров картоф, който се нанася върху натъртеното място и се прави превръзка.

Може да се ползва и превръзка с лист алое, намазан с мед за спадане на отока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest