Солта е най-използваната и важна подправка в кулинарията и днешните предложения за осоляване на храната предлагат доста възможности за избор на сол. Една от тях е келтската морска сол.
Произход и добиване на келтска сол
Келтската морска кол се събира от водата на Атлантическия океан, в Бретан - Франция. Събирането е ръчно с дървено гребло в солници. Използва се както в кулинарията, така и за лечебни цели и приготвяне на мехлеми.
Нейните предимства са наистина много. Тя съдържа 80 естествени минерала от морската вода. Запазва вкусовите си качества след изсушаване и не се преработва с химикали. Тази сол е нерафинирана, има естествен сив цвят и е много по-мека от обикновената сол. Ползва се също и за козметични цели.
Полезен състав на келтската сол
Келтската сол има ниско съдържание на натрий, но е богата на други минерали. Съдържа повече желязо и калций от обикновената сол. Сред полезните минерални съединения в сивата келтска сол са: натрият, калият, магнезият, манганът, цинкът, йодът, фосфорът и други.
Тъй като има изключително минерално съдържание, този продукт балансира минералите и в човешкия организъм и регулира баланса на електролитите.
Ползи и приложение на келтската морска сол
- Вана със сол - за туширане на екземи по тялото;
- Пречи на натрупване на слуз в тялото;
- Регулира кръвната захар и кръвното налягане;
- Освобождава тялото от задържаната в него вода;
- Подпомага бързото заздравяване на рани с компреси от вода и келтска морска сол;
- Консумацията на тази сол се грижи за здравето на сърдечния мускул;
- Поддържа алкално-киселинния баланс в тялото;
- Подобрява работата на дихателната система и затова е подходяща за промивки на синусите;
- Действа успокояващо на надбъбречната жлеза;
- Повишава имунитета;
- Пречи на натрупването на камъни в бъбреците;
- От нея се прави ефикасна вода за уста, тъй като контролира производството на слюнка.
Начини на използване на келтска морска сол
Този натурален продукт може да се използва както вътрешно, така и външно. Подходящ е за ванички за краката или за добавяне към водата във ваната при къпане, директно върху езика при главоболие, за осоляване на храната и като елемент в различни компреси, маски и мехлеми.