Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Келтска сол - какво представлява и как се използва?

Келтска сол - какво представлява и как се използва?

Келтска сол - какво представлява и как се използва?
Снимка: thepaleodiet

Днес има възможност за избор на една от основните подправки в кухнята - солта. Дали ще бъде обикновена готварска сол, хималайска, морска или друга е въпрос за личен вкус. Сред възможностите все по.често изборът пада върху признатата за една от най-вкусните, а именно келтската сол.

Защо се нарича келтска, какво представлява и какви предимства има келтската сол е интересна информация, защото солта присъства на всяка трапеза.

Характеристика на келтската сол

Под названието келтска сол се разбира органична и сива на цвят сол, която е приготвена след внимателното изсушаване на естествени морски кристали.

Този продукт се добива от Бретан, Франция, но носи името келтска, защото преди 2 хиляди години този район е обитаван от древните келти, които са добивали сол по съвсем естествен начин.

Днес не са настъпили съществени промени в начина на добиване на солта. Тя пак се събира на ръка с дървени гребла, без допълнително измиване, рафиниране или използване на добавки. Сивият цвят, който получава от съприкосновението си с глината в района, е запазен. Така че това е напълно природен продукт, без никаква човешка намеса, не толкова солена като други видове, по-мека и с богат вкус.

Поради ниското съдържание на натрий и отличната минерална композиция, келтската сол се разглежда като добра сол и се препоръчва за консумация в рамките на здравословното хранене. На нея се разчита за запазване на мускулната активност, за ефикасния транспорт на кислород в кръвта, за олекотяване на ефектите на натрия. Натурална и здравословна, тази сол пази всичките си свойства, благодарение на изключителния си състав.

Химически състав на келтската сол

Едно от основните предимства на келтската сол е нейното минерално съдържание. За разлика от готварската сол примерно, която след обработката е лишена от минералите си, келтската сол съдържа 84 минерала и микроелемента, сред които се отличават магнезият, калцият, калият, желязото, цинкът с важна роля в поддържането на телесните функции, особено на нервите и мускулите, костите и баланса на течностите.

Келтската сол е богат източник на натрий - основен материал за регулиране на кръвното налягане.

Състав на келтската сол

В допълнение на тези важни елементи е и съдържанието на йод, от който зависи правилното функциониране на щитовидната жлеза и производството на хормони.

Други микроелементи в състава са селен, манган и мед, с важно значение в цялостния ритъм на тялото. С това минерално съдържание келтската сол е добра алтернатива на трапезната, която е лишена от минералното си съдържание след обработката.

Ползите от келтската сол за здравето

Отличният вкус и минералното съдържание правят продукта келтска сол полезен за здравето в много аспекти.

Келтска сол за баланса на електролити

Основните минерали в келтската сол - калий, натрий, калций, магнезий, поддържат електролитния баланс, което е важно за нервната и мускулната функция, кръвното налягане и баланса на течностите в тялото.

Келтската сол е полезна за мозъка

Този вид сол съдържа минерала магнезий, който е основен за работата на мозъка. Подобрява както мозъчните, така и нервните функции, успокоява нервния сърдечен ритъм и подпомага добрия сън.

Келтската сол помага при йоден дефицит

Келтската сол е източник на йод, основен за работата на щитовидната жлеза. Дефицитът на този елемент води до сериозни заболявания на ендокринната система.

Келтската сол за хидратация на тялото

Този вид сол подпомага тялото в абсорбирането и задържането на вода, което поддържа добрата хидратация и баланса на електролити.

Келтска сол за алкализиране на тялото

Алкализирането на тялото, което е още една функция на продукта, поддържа алкално-киселинния баланс, който е важен, защото киселинната среда води до инфекции, възпаления и други здравословни проблеми.

Вана с келтска сол

Келтската сол е полезна за сърцето

Минералното съдържание е важно за здравето на сърцето, осолено калият и магнезият. Те регулират кръвното налягане и предотвратяват хипертонията, която е основна причина за сърдечни проблеми.

За мускулната функция

Тъй като поддържа баланса на електролитите, келтската сол се оказва важна и за мускулното здраве, предотвратявайки крампите, предизвиквани основно от електролитния дисбаланс.

За подобряване функциите на дихателната система

С каничка морска сол може да се правят промивки на синусите и така да се лекува синузита, както и всякакви възпаления на горните дихателни пътища.

Приложение на келтската сол

Този продукт има широко приложение както за медицински, така и за кулинарни цели.

Приложение на келтската сол за здравето

- За прилив на енергия - с 4 грама сол в 2 литра вода, приемана през деня, тялото може да се зареди с енергия, да се повишат тонуса и настроението

- При главоболие - щипка келтска сол, поставена на езика да се разтопи и после погълната с малко вода премахва главоболието до половин час

- За краката - 1 супена лъжица келтска сол във ваничката за крака отпуска и успокоява уморените крака, особено ако се добави и малко етерично масло

- За ваната - може да се добавят и 1-2 супени лъжици от нея във ваната, заедно с малко етерично масло от иланг-иланг или лавандула за отпускане и енергизиране на тялото

- Сивата келтска сол притежава свойства, полезни при детоксикацията и за подмладяването. Съдържа органичен йод и най-високо ниво на магнезий от всички познати в света соли и затова е добре да се ползва при сърдечни проблеми и високо кръвно.

Приложение на келтската сол в кулинарията

Готвене с келтска сол

Келтската сол е популярна съставка в много кухни, тъй като има уникален вкус и текстура. Това е влажна сол с по-големи кристали от тази на обикновената готварска сол, заради което е идеален вариант за сол в края на кулинарния процес. Има и много приятен вкус заради минералното съдържание.

Тъй като не е солена колкото другата сол, келтската сол може да се използва в по-големи дози. Чудесна е за печене, защото задържа влагата в печивото и то става крехко. Може да се добави с голям успех към хляб и хлебни изделия.

Тази сол обаче не е толкова разтворима, колкото обикновената, затова изисква да се разтвори в малко вода, преди да се добави в рецептата.

Не е подходяща за салата, когато е в стандартен влажен вид, нито пък да се смели в мелничка, но може да намери интересно приложение в солен карамел.

Може да се ползва при приготвяне на зеленчуци, месо, риба или за барбекюто.

Противопоказания за използване на келтска сол

Едно от основните опасения при консумацията на келтска сол е, че в нея може да съдържат минимални количества олово. Това я прави опасна за бременни жени и малки деца.

Прекомерният прием на този вид сол също може да провокира високо кръвно налягане, задържане на вода и увреждане на бъбреците.

Диабетиците трябва да я приемат с повишено внимание и виноги след консултация с лекар.

Хората с чувствителност към метали е добре да я избягват, защото може да съдържа следи от желязо и цинк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest