Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Какви подправки се слагат на риба

Какви подправки се слагат на риба

Какви подправки се слагат на риба

Рибата е една от най-древните храни, познати на хората. Полезните качества на морската храна са неизброими и известни отдавна. Затова и даровете на морето, сред които централно място заема рибата, се приготвят по много различни начини, удовлетворявайки всеки вкус и в съответствие с вкуса на самия вид рибно месо.

Вкусовите качества на отделните видове риба може да се определят по много начини - сладък, деликатен, но и силен и блатен. Затова съчетанието на рибата с подправки цели да засили или промени този естествен вкус и аромат на рибното месо, придавайки му приятни вкусови акценти.

Какви подправки да сложим на рибата?

За класически подправки за риба се смятат солта, черният и белият пипер, копърът и магданозът.

Като допълнение на пържената рибка незаменим е чесънът. Наред с тях има и много други възможности, които правят вкуса на рибата неочакван и вълнуващ. Ето някои подходящи подправки за риба:

Риба с босилек

Тази подправка се оказва идеална за рибата. Съществуват различни видове босилек и всеки вид е с различен вкус- сладък босилек, свещен босилек, тайландски босилек. Правилният избор ще даде желаното вкусово усещане на рибното блюдо.

Риба с дафинов лист

Рибена супа с дафинов лист

Този представител на семейство Лаврови притежава силен уникален аромат. Той перфектно се съчетава с деликатния рибен вкус на треската, тилапията и други риби. Подходящ е за овкусяване на всяка рибена чорба и различни рибни продукти.

Риба с копър

Тази основна подправка за рибни ястия е подходяща не само за класическото приготвяне на риба, но и за самите сосове към нея- топли и студени, салатите с риба и други продукти на основата на тази морска храна.

Риба с майорана

Сладкият и пикантен вкус на майораната се различава от този на ригана по това, че е по-мек и по-ненатрапчив. Създава усещане, че е леко цитрусов и боров, вероятно заради принадлежността на майроната към семейството на ментата.

Риба с естрагон

Като основна подправка на френската кухня, естрагонът добавя лекота и деликатност на вкуса на рибните блюда.

Риба с мащерка

Риба с мащерка

Мащерката е класическа подправка, подходяща и за рибни специалитети, но при нея количеството е много важно, защото при готвене вкусът се развива, става много наситен и натрапчив, задушавайки рибния вкус.

Риба с розмарин

Сред универсалните подправки за риба трябва да се нареди и розмаринът. Това е ароматна и красива подправка. Използва се сушена и прясна, като прясната подправка има цитрусов вкус.

Вече знаете какви ароматни билки да сложите на рибните специалитети и може да ги ползвате, когато правите сочни рибени кюфтенца или пък печена риба във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest