Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Жълти храчки - какво да правим?

Жълти храчки - какво да правим?

Жълти храчки - какво да правим?

В гърдите се образува вид слуз, която наричаме храчка. Обикновено нейното количество е незабележимо при здрав човек, но по време на боледуване се усеща осезаемо, а често променя и цвета си.

Причини за жълти храчки

Храчките представляват специален вид слуз, произвеждана от белите дробове при опита им да се отърват от дразнители като инфекциите. Когато се наблюдава жълт цвят на храчките, значи тялото се бори със сериозна инфекция. Те може да са резултат на бронхит, пневмония, синузит или кистозна фиброза. Най-често цветът им преминава в зелен, ако не се взимат веднага мерки за лечение.

Наличието на жълта храчка обикновено не е самотен симптом на инфекция. Най-често се придружава с кашлица при бронхит, висока температура, втрисане и задух при пневмония, запушен нос, често главоболие и налягане в синусовите кухини при синузит и болки в гърдите при кистозна фиброза.

Лечение на жълти храчки

Лечението на жълти храчки - един много неприятен симптом обикновено протича заедно с лечението на основното заболяване, което е довело до появата на жълти храчки. Най-често се прибягва до антибиотици за овладяване на вирусната или бактериалната инфекция. Наред с това е добре да се обърне внимание и на жълтите храчки. Има различни натурални средства за прочистване на дробовете и гърлото.

Премахване на храчките с лимон

Премахване на жълти храчки с лимон

Лимоните са истинска супер храна, що се отнася до инфекциите. Благодарение на съдържанието на витамин С имунната система укрепва, а оцетната киселина в състава им има прочистващ ефект. За отстраняване на слуз ефикасен е лимоновият сок с мед.

Мед срещу жълти храчки

Медът бързо успокоява гърлото. Той съдържа и декстрометорфан, който се добавя към сиропите за кашлица. Прочиства много добре слузта от гърлото, а също и от дробовете.

Премахване на храчки с инхалации

Застоялата слуз в гърлото или надолу в дихателната система лесно може да бъде прочистена с инхалации, особено когато към врящата вода да се добави лайка и сода за прочистване на слузта.

Инхалация срещу жълти храчки

Гаргара със солена вода при храчки

Солената вода има силно антибактериално действие, отпуска гърлото и успокоява възпалението. Гаргарата с топла вода със сол веднага ще премахне слузта от него.

Промивките на носа, топлите компреси на гърлото, етеричните масла и горещите напитки като чай с мед и лимон, бульони и други подпомагат тялото при изхвърлянето на жълтите храчки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest