Ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Фалшиво положителен тест за бременност - възможно ли е?

Фалшиво положителен тест за бременност - възможно ли е?

Фалшиво положителен тест за бременност - възможно ли е?

Възможно е да се получи положителен резултат на тест за бременност, без такава да е реално съществуваща. Това положение е известно като фалшив положителен тест за бременност.

Популярните домашни тестове за бременност засичат нивата на човешкия хорион гонадотропин, който е на лице само п овреме на бременност.

Някои ранни тестове засичат хормона още около седмица след имплантирането му. Въпреки че тестовете са надеждни, те не са безгрешни. Има редица причини за фалшив положителен тест за бременност.

Химическа бременност

Тази бременност се случва когато ембрионът не успява да се имплантира или да се развие в най-ранните етапи. Причините за това са много - сраствания, вродена абнормалност на матката, миоми и фибрози и други.

Тези бременности не биват засичани обикновено, докато не се направи тест.

Положителен тест заради извънматочна бременност

Понякога оплодената яйцеклетка може да се имплантира извън маточната кухина. Тя се заклещва във фалопиевата тръба по пътя си към матката. Причините са същите както при химическата бременност.

Извънматочната бременност е спешно състояние, при което ембрионът не е жизнеспособен и може да доведе до увреждания, което налага намеса на специалист.

Положителен тест за бременност след аборт

Положителен тест след скорошен аборт

Положителни резултати от теста за бременност може да се получат и след скоро проведен аборт. Възможно е тестът да дава фалшив положителен резултат докато нивата на човешкия хорион гонадотропин се върнат в нормалните си граници. В някои случаи, особено при спонтанен аборт се препоръчва кюретаж.

Грешка в теста за бременност

Колкото и да е точен, всеки тест не е безгрешен. Може да е направен прекалено рано, или когато урината не е толкова концентрирана, колкото е нужно, грешно време на отчитане на резултата и други.

Употреба на медикаменти

Положителен тест за бременност след медикаменти

При употреба на медикаменти за фертилност при опити за забременяване под лекарско наблюдение, някои медикаменти при употреба дават сигнал, че тялото произвежда човешкия хорион гонадотропин. Някои антипсихотични, антиконвулсивни, антихистамини и диуретици също може да дадат фалшиво положителен резултат.

Медицински състояния

В по-редки случаи дори медицински състояния може да дадат положителен тест без реална бременност. Такива са инфекциите на уринарния тракт, някои заболявания на бъбреците, кисти на яйчниците и други.

Възможно е наличие на изпарителна линия да бъде възприета като положителен резултат от теста.

Какво трябва да се направи при фалшиво положителен тест за бременност?

Необходимо е тестът да се повтори, а следващата задължителна стъпка е посещение при специалист, който да потвърди или отхвърли резултата и да даде назначение за следващи стъпки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest