Според много хора авокадото е зеленчук, но всъщност то е плод. И разликата с другите плодове се състои в това, че не съдържа захар, но пък в състава му има полезни мазнини, витамини и минерали.
В неговия състав се наблюдават витамини С, К, Е, В6, рибофлавин, а също фолиева киселина, пантотенова киселина, калий и магнезий. Характерни са големите количества лутеин, омега-3 мастни киселини и каротин.
Калориите в него идват от здравословни мазнини, затова е подходяща храна и при диети, тъй като здравословните мазнини създават усещане за ситост. Забавянето на разграждането на въглехидратите поддържа нормална кръвната захар.
Здравословните ползи от авокадото се разпростират широко, но акцентът пада върху храносмилането, защото здравата храносмилателна система е предпоставка за цялостния здравен статус.
Защо авокадото е полезно за стомаха
Здравето на храносмилателната система се определя основно от храната, която се консумира. В тялото живеят голям брой бактерии и основните са в червата. Повечето от тях са полезни бактерии, които предотвратяват развитието на микроби и инфекции. Като количество полезните бактерии са 4 пъти повече от вредните.
За да се увеличи и поддържа количеството на полезните бактерии чудотворната съставка е авокадото. Ежедневната консумация на авокадо има положително действие върху стомашно-чревния тракт. Той увеличава количеството на полезните бактерии и подобрява състояние на чревната флора, но също така намалява жлъчните киселини и увеличава мастните киселини. Това подобрява разнообразието на чревния микробиом.
По този начин се засилва имунитета, а това веднага рефлектира положително върху опасността от развитието на различни заболявания на стомашно-чревния тракт като рак на стомаха, на дебелото черво, панкреаса, язва на стомаха и други.
Авокадото подпомага на стомаха с поддържането на чревния баланс и пречи на появата на възпаления в червата. Освен това фибрите, съдържащи се в него, насърчават чревната подвижност и извеждат токсините от тялото.
В 100 грама авокадо се съдържат 27 процента от дневната нужда от полезните съставки на този плод.
Противопоказания за консумация на авокадо
Възрастните хора, страдащи от различни хронични заболявания не бива за консумират авокадо, независимо че се нуждаят от неговите ползи за храносмилането. Също и тези, които приемат антикоагуланти, разреждащи кръвта, тъй като големите количества витамин К в него, намаляват ефективността от тези лекарства. Витамин К повишава съсирването на кръвта.
Разберете също за свойствата на авокадовото масло и как да отгледаме авокадо вкъщи.