Според последни проучвания на учени една двудневна диета всяка седмица е в състояние да ни предпази от появата на рак на гърдата.
Ако внимаваме с какво се храним само 48 часа на всеки 7 дена, рискът от рак на гърдата може да намали наполовина.
В хода на проучването било установено, че жените с наднормено тегло, които се подложили на ограничителна диета, имали с до 40 на сто по-ниски нива на причиняващите рак хормони и по-малко излишни килограми.
Общо сто дами са дали съгласието си да вземат участие в тестването. Всички те са имали проблемно тегло.
Експериментът преминал, като половината от жените били подложени на двудневна диета с по едва 650 калории, а останалите консумирали нормалната дневна доза от по 1500 калории през цялата седмица.
Крайните резултати били отчетени след шест месеца. Те показали, че нивата на хормона лептин намалели с 40 на сто, на инсулина – с 25%, а нивата на протеин, свързан с възпаленията, били с 15% по-ниски. И трите показателя са свързани с рака на гърдата.
Жените, които консумирали по 1500 калории на ден със средиземноморска диета, имали подобни резултати.
Специалистите са обнадеждени, че новата диета може да бъде от полза на жените, които трудно спазват хранителен режим.
Главното в случая е, че периодичната диета е алтернатива на традиционните. Тя може да се използва не само за отслабване и сбогуване с излишните килограми, но и за понижаване на риска от рак на гърдата.