Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Лечебните свойства на коприва: защо да я хапваме през пролетта?

Лечебните свойства на коприва: защо да я хапваме през пролетта?

Ползи от копривата

Копривата е основна билка в лечението с растения от древността до днес. Използвана е при артрит в долната част на гърба, както и за поддържане на топлината в тялото чрез втриване. Неслучайно латинското название на копривата - Utrica dioca идва от латинската дума за изгаряне - uro, заради способността на листата да предизвикват временно парене при досег с кожата.

Листата са мъхести и предизвикват сърбеж, зачервяване и и подуване. Но здравословните ползи от употребата на копривата са многобройни и безспорни. В миналото нашите деди са знаели за тях и са ги използвали широко. Днес е добре да си припомним за тях и също да разчитаме на растението.

Какви са лечебните ползи от копривата и защо да се яде през пролетта? Продължете да четете, за да разберете!

Съдържание на хранителни вещества

Тази трева предлага разнообразен набор от витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини, полифеноли и пигменти. Те действат антикосидантно на тялото.

В листата и корена се съдържат витамините А, С, К, група В, минералите калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий. В копривата има всички аминокиселини, също бета-каротин, лутеин и други каротеноиди. Екстрактът от коприва повишава нивата на антиоксиданти в кръвта. Затова се препоръчва да се включи прясна коприва през пролетта в менюто.

Противовъзпалителни свойства

Коприва

В копривата има различни съединения, които действат противовъзпалително. Те пречат на множество хормони, които предизвикват възпаления, да бъдат намалени. Потиска възпаленията при артрит.

Ползи за простатата

Увеличената простата е сериозен проблем при огромна бройка от мъжете над 50 години. Копривата помага при лечението на този проблем. Консумацията на коприва намалява размера на простатната жлеза.

Ползи при сенна хрема

Сенната хрема е алергия, която се развива в лигавицата на носа. Екстрактът от коприва инхибира възпалението, блокирайки хистаминовите рецептори и имунните клетки спират да отделят химикали, предизвикващи алергия.

Понижава кръвното налягане

Традиционно народната медицина използва копривата за понижаване на кръвното налягане. Високото кръвно е най-честа причина за инсулти и инфаркти, а копривата действа по няколко пътища за понижаване на стойностите му.

Кръвно налягане

Подпомага усилията за добра визия

Копривата е била известна винаги като идеално средство за поддържане, сгъстяване и подхранване на гривата. Пролетната грижа за косата с коприва е позната от векове. Запарката от коприва прави косата лъскава и здрава.

Против анемия

Съдържанието на желязо в копривата е значително, затова при анемия се препоръчва засилено участие на коприва в храната под формата на супи, яхнии, чайове и други. Авитаминозата ще си отиде, ако копривата е постоянен гост на трапезата. Неслучайно се препоръчва коприва при бременност.

Както сами виждате, ползите от тази ценна трева са много, а в пролетния сезон тя е в изобилие. Възползвайте се и пригответе вкусна супа от коприва, полезна копривена каша, както и любимите на цялото семейство зелени кюфтенца от коприва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest