Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Домашен компост: Как да намалим отпадъците и да подхраним растенията?

Домашен компост: Как да намалим отпадъците и да подхраним растенията?

Домашен компост

Какво е компостиране

Под компостиране се разбира процесът, при който милиони малки същества - бактерии, гъбички, насекоми, червеи, които разграждат хранителните и домакински отпадъци в материал, подобен на почвения, наричан компост. Компостирането превръща отпадъците в тор, който е полезен продукт за почвата.

Защо да компостираме

Повече от 20 процента от боклука, който стига до сметищата, е от хранителни отпадъци. Когато попаднат там, те биват лишени от кислород, не се разграждат и отделят вредни метанови емисии, които имат негативен ефект върху климатичните промени.

Намаляването на хранителните отпадъци през планирано пазаруване и планиране на менюто не е достатъчно, за да реши проблема. Най-доброто решение е отпадъците да се отделят и компостират. Всъщност това е естественият начин на природата да рециклира органичните отпадъци.

Как протича компостирането

Компостиране
Снимка: Ben Kerckx/pixabay.com

Компостирането представлява процес на преработка на растителните материали от групи организми. Всяка група организми създава добри условия за следващата като разгражда биоразградимите материали до определен стадий, подходящ за следваща обработка от друга група организми. Този сложен процес, който протича в горските почви, може да бъде пресъздаден и в компостен съд. Процесът протича в 3 етапа - разграждане, превръщане, узряване.

Разграждането се случва, когато микроорганизмите се хранят и размножават, произвеждайки топлинна енергия, която повишава температурата на материала и той започва да се разлага.

Превръщането започва при понижаване на температурата в края на разграждането, а популацията от безгръбначни се увеличава.

При узряването материалът се охлажда и става идеална среда за земни червеи, насекоми и ларви, които завършват процеса.

Какви продукти може да се компостират

Компост
Снимка: JennyJohansson / pixabay.com

По-голямата част от кухненски и градински отпадъци може да се компостират - обелки от плодове, яйца, смляно кафе, окосена трева, листа, клонки, плевели и други.

По-добре да не се слага сготвена храна, риба, месо, кокали, млечни продукти, котешки и кучешки фекалии.

Балансът в компоста

Не бива да е твърде мокро, за да не се разводни компостът, но и твърде сухият компост не е добра опция, защото компостирането спира. Нужна е лека влага.

Нужен е и кислород, който се получава, когато компостът се разбърква от време на време, за да се пропусне въздух в него.

Къде се използва компостът

Компостът е подобрител на почвата, органичен тор. Помага за подхранване на растенията и самата почва, намалява нуждата от изкуствени торове, подпомага почвата в задържането на влага в нея. Структурата на почвата става по-добра и така домашните и градинските насаждания растат по-добре. Подходящ е за мулчиране, като покривен слой и за подхранване.

Вижте още как да украсим градината си пролетта, както и погледнете тези 10 идеи за малката градина, с които можете да внесете цвят и настроение вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest