ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Шокиращи факти за пушенето

Шокиращи факти за пушенето

Нина НордНина Норд
Джедай
2k382
Пушене

Пушачите по правило издигат пред себе си стена от отрицание, когато се сблъскат с горчивата истина за това, което сами причиняват на здравето си. Истината всъщност е, че пушенето е бавно самоубийство.

Много от пушачите вярват, че могат да предприемат отказване от цигарите, когато решат, и не са роби на никотина. Скоро обаче те откриват, че самоконтролът ги напуска и пушенето започва да предизвиква безпокойство.

Ако пушите или познавате някого, който иска да се откаже от цигарите, но има нужда от по-голяма мотивация, използвайте следните шокиращи факти за тютюнопушенето, които могат да спасят живота на много хора.

На всеки 8 секунди в света някой умира от тютюнопушене. Това е равно на 5 милиона смъртни случаи годишно. В цигарения дим присъства радиоактивно олово и полоний.

Технически, в 4-5 цигари се съдържа достатъчно количество никотин, за да убие възрастен човек, ако ги погълне. Повечето пушачи вдишват само 1-2 милиграма никотин, тъй като останалото изгаря.

Всяка година приблизително 1500 деца умират от пожари, причинени от цигари.

Пушенето причинява 30% смъртни случаи от рак в Канада.

В една цигара има 20% захар - факт, който голяма част от диабетиците не знаят.

Всеки ден повече от 3200 тийнейджъри пушат първата си цигара в Америка.

Циановодородът, който е една от съставките на цигарения дим, е бил използван като химично оръжие с цел геноцид по време на Втората световна война.

Независимо, че цигарените филтри изглеждат сякаш са направени от хартия, всъщност се използват много тънки влакна на пластмасата ацетатцелулоза. Нужни са от 18 месеца до 10 години за разлагането на един филтър.

При пасивно пушене вдишваме дим, в който се съдържат повече от 50 химически съединения, които предизвикват рак. Поне 11 от тях са канцерогени от първа категория, което доказва причастността на веществата към заболяването.

Известно е, че повече от половината страстни пушачи ще умрат от рак. Примерно около една четвърт от младите в Източна Азия и страните на Тихия океан ще загинат от употребата на тютюн.

Средно един пушач губи 14 години от живота си само поради редовното пушене.

С това обаче вредите от пушенето не приключват. Какви други факти за цигарите не знаем?

Много са вредите от пушенето

Пушенето забавя развитието на белия дроб.

Уреята се използва за добавяне на аромат към цигарите.

Никотинът пътува до мозъка в рамките на 10 секунди след вдишването на дим. Може да се намери във всяка част на тялото, както и в кърмата. А това е изключително вредно за новородените бебета.

Фасовете от цигари са една от най-големите причини за замърсяване на плажовете.

Дори домашните любимци страдат от пасивното пушене. То може да причини сърдечни заболявания или дори левкемия при кучетата.

Пушенето води до лош дъх, загуба на зъби, оцветяване на зъбите, заболяване на венците и рак на устата. Ако искате бели зъби, изобщо не си помисляйте да се увличате по този лош навик.

Пушенето засяга сърцето и кръвоносните съдове, което води до инфаркт.

Бременните жени, които пушат, са по-склонни да раждат не само бебета с ниско тегло, но и силно агресивни деца. При много от жените, които са пушачи, се случва и детето да се роди с родилен белег.

В Съединените щати над 3000 смъртни случая от рак на белия дроб при непушачи се дължат пасивно пушене.

Степента на тютюнопушене е по-висока сред хората, които са бедни и не са добре образовани.

Тютюнът убива повече от шест милиона души всяка година. Това е с милион повече смъртни случаи, отколкото такива в резултат на ХИВ, туберкулоза и малария.

В момента над 16 милиона американци живеят със заболяване, свързано с тютюн, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Ракът на белия дроб не е единственото злокачествено заболяване, което можете да получите от тютюнопушенето. Други включват рак на пикочния мехур, рак на кръвта, рак на костния мозък, рак на шийката на матката, рак на дебелото черво, рак на устата, рак на панкреаса, рак на ректума и др.

Тютюнопушенето води може да доведе до ниско качество на спермата при мъжете и безплодие при жените.

Само 20 процента от населението на света е защитено от законите за тютюнопушенето, най-вече в страните с високи доходи.

Пушенето вреди не само на красивата усмивка. То се свързва още с пожълтели нокти, преждевременни бръчки, състарена кожа, кръгове под очите, лоша телесна миризма. Ако държите на красивия си външен вид, трябва да стоите далеч от цигарите.

Още ли се чудите вредно ли е пушенето? Вероятно вече може да си отговорите сами, след като прочетохте всички тези обезпокоителни факти...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest