ezine.bg»Статии»Здраве»Ръцете са огледало на здравето

Ръцете са огледало на здравето

Нина НордНина Норд
Джедай
2k375
Ръцете са огледало на здравето
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Човешките длани са като огледало на здравословното състояние. Ръцете сами по себе си, тъй като са една от най-натоварените части на тялото, също се сблъскват с много проблеми.

Тунелният синдром, който изобщо не е свързан със страха от тунели, е професионално заболяване при хората, които прекарват твърде дълго време пред компютъра.

И по-точно работят с клавиатурата. Тези хора често получават постоянна болка в китката на дясната ръка /левичарите – в лявата/, както и изтръпване на палеца, показалеца и средния пръст.

Причината се крие в прищипване на нерв, който минава по много тесен канал, приличащ на тунел. Той се притиска заради постоянна статична натовареност на едни и същи мускули.

Ръцете са огледало на здравето

В такъв случай веднага трябва да смените мишката си, защото китката трябва да бъде права при захващането й. За по-голямо удобство купете подложка за мишка с изпъкнала част, за да се опира китката ви върху нея по време на работа.

Ъгълът на сгъване на ръката в лакътя трябва да е прав, а лакътят да лежи върху бюрото, а не да виси във въздуха. Необходим ви е удобен стол с подлакътници.

От време на време си правете почивки, за да можете да осигурите гимнастика за ръцете си – разтърсвайте ги, правете кръгове стискайте юмрюци и ги разтваряйте, мачкайте малка топка.

При тунелен синдром е забранено да спортувате онези видове спорт, които натоварват ръката прекалено много – например тенис, а също така и вдигане на тежести.

Ръцете са първите регистратори на различни заболявания. Ако дланите ви постоянно студени и мръзнат, това може да е сигнал за анемия, гинекологични заболявания и нарушения в кръвоснабдяването.

Ако дланите ви се потят прекалено много, това е най-разпространената форма на хиперхидрозата – нарушаване на потоотделянето. Мокрите длани са сигнал за ендокринни и неврологични заболявания.

Треперещите ръце не са характерни само за възрастните хора. Причините за това може да са най-вече заболявания на нервната система. Нокти, които са жълти, издават проблеми с бъбреците или черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest