ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Умеем ли да дишаме правилно?

Умеем ли да дишаме правилно?

РалицаРалица
Новак
15837
Умеем ли да дишаме правилно?
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Не случайно повечето съвременни курсове, независимо дали става въпрос за йога, аеробика или други, започват с изучаване на правилното дишане.

В това понятие се включват познанията за начина на дишане, честотата и дълбочината на дихателните движения.

Дишането през носа е може би най-правилният начин за вдишване. Това е така, тъй като вдишаният въздух преминава през носовия филтър, преди да попадне в трахеята и бронхите.

Умеем ли да дишаме правилно?

Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично.

Дихателните упражнения могат условно да се разделят на три основни типа в зависимост от продължителността на вдишването и издишването.

1. Упражнения с равномерно вдишване и пълно издишване с последващо краткотрайно задържане на дишането (за 3-5 секунди). Този метод дишане е изключително здравословен. По този начин се осигурява необходимият приток на кислород , като съответно се отделя натрупания въглероден двуокис. При хората в добра физическа форма и правилен ритъм на дишане честотата на дихателните движения в покой не превишава 10-12 вдишвания и издишвания за минута. Тези, които не спортуват, правят около 14-18 дишания в минута. При децата ритъмът естествено е ускорен.

Този тип дихателни упражнения се препоръчва за отпаднали хора, с намалена работоспособност и концентрация.

2. Упражнения за дълбоко дишане. При него дишането отначало е равномерно, но постепенно се задълбочава. Времето за вдишване и издишване е почти еднакво, между тях няма пауза. Трябва да се диша свободно, бавно и ритмично.

Упражненията са подходящи за лечение или превенция на стомашно-чревни заболявания. Особено ефективен е при колит и запек. Дава добри резултати и при състояния на безсъние и бързо изморяване.

3. При този метод при вдишване гръдният кош се повдига, а коремът се „гълта“. При издишване коремът се издига, а гръдният кош се отпуска. Дишането е бавно, равномерно и дълбоко.

Този тип дишане се препоръчва при хора с хипертония, хронично възпаление на белите дробове и бронхите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest