Диария

AdminAdmin
Администратор
1k1459
Болки в Корема

Диарията представлява изхождане на изпражнения с повишено водно съдържание, като това се случва повече от 3 пъти в рамките на 24 часа. Изпражненията променят цвета и миризмата си. За хората в развитите страни и възраст около средната, диарията е разстройство, което преминава без особени усложнения и дори без лечение. Тя е особено опасна за хора с хронични заболявания, такива в напреднала възраст, недохранени и деца, поради вероятността от дехидратация и загуба на полезни елементи в организма.

Причини за диария

Най-общо причинителите на диария се делят на:

Инфекциозни – различни вируси; бактерии като салмонела, ешерихия, дизентерия и др.; гъбични инфекции, както и паразити.

Неинфекциозни – пример за това са непоносимост или прекаляване с някои храни като люто, мазно, пържено и др.;

Конституционални – алергични реакции, синдром на раздразнено дебело черво и др.

Най-честите причинители на диария са Колит и Ентерит. При колита диарията е с по-консистенти изпражнения, тази инфекция засяга дебелото черво. Обратно на това Ентеритът засяга тънките черва и съпровождащата го диария се характеризира с редки, а понякога и течни изпражнения.

Трябва да е ясно, че диарията може да е симптом на тежки заболявания (дизентерия, холера, болест на Крон, перфорирал апендицит, радиационно облъчване и др.), както и резултат от медикаментозно лечение.

Симптоми при диария

Основният симптом на диария са редките изпражнения. Изхожданията могат да бъдат от 3 до повече от 20 в рамките на едно денонощие. При изхождания над 10-12 за едно денонощие и продължителност над 2 дни е добре да се обърнете към специалист. Цветът на изпражненията е зеленикав, жълтеникав, могат да бъдат пресечени или с остра миризма.

Съпровождащи симптоми могат да бъдат гадене, повръщане, повишена температура, обща отпадналост, потене, подуване на корема.

Бактерии в Стомаха

При продължителна диария може да се наблюдават симптоми, които са свързани с обезводняване на организма като изостряне чертите на лицето, хлътване на очите, пресъхване на устата, ацетонов дъх, студени крайници, учестен пулс и др.

Лечение на диария

Лечението на диарията започва с прекратяване приема на храна за около 6 до 10 часа. През това време заболелият трябва да приема повече течности като вода, билков чай, сок от компот, вода с разтворена захар. След преминаването на този период се започва със захранване.

Първоначално се консумират солети и обикновени бисквити. След около още 12 часа може да се добавят към храната варени картофи, ориз, моркови, препечен хляб. Тези храни трябва да се приготвят само с малко количество сол и без никакви подправки. По този начин храненето продължава 2-3 дни след отшумяване симптомите на диарията.

Друг вид лечение е чрез медикаменти, които се предписват от вашият лекар или фармацевт. Такива могат да бъдат прахчетата Смекта.

При тежките форми на диария се налага хоспитализиране, с последващо определяне на причините за диария и назначаване лечение от специалист.

Диарията е особено опасна за възрастни хора, хора с хронични заболявания и деца. В тези ситуации, при диария протичаща над два дни, съпроводена от температура над 38 градуса потърсете лекарска помощ.

Предпазване от диария

За да се предпазите от диария, е необходимо да спазвате висока лична хигиена – редовно миене на ръце, хигиена в кухнята, както и в санитарните помещения (баня и тоалетна). Храните да се подлагат на подходяща термична обработка, яйцата да се консумират добре сварени.

Когато пазарувате, обръщайте специално внимание на срока на годност и не консумирайте храни с изтекъл или изтичащ срок на годност.

Прочети също за диарията при децата и за продължителното разстройство.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
53
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Диана
Диана
09.12.2014 10:38
Също помага и смес от 1 супена лъжица брашно,малко захар и 50 мл вода.Отпива се малко количество на всеки 3 часа,като се внимава да не се получи обратния ефект -запичане.Много помага.
5
0