Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кръвната захар при бременни

Кръвната захар при бременни

DesislavaDesislava
Новак
177
Кръвната захар при бременни

Повишената кръвна захар е общ проблем за повечето бременни. С увеличаване на обема и циркулацията на кръв, често панкреаса има трудности с оглед на повишените изисквания за доставка на инсулин, който помага за поддържането на необходимото ниво на кръвната захар. Поради този факт, не е необичайно нивото на кръвната захар да се повиши по време на бременност. За това правилната диета и ежедневните упражнения са много важни.

1. Избягвайте захарта и храните с високо съдържание на захар. По време на бременността, захарта бързо се абсорбира в кръвта и изисква по-голямо отделяне на инсулин, за да се поддържат нормални нивата на кръвната захар. Захарта идва в много форми, а вие трябва да се запознае с това как да ги идентифицирате. Яжте неподсладени зърнени закуски и хляб, без добавени захари.

Избягвайте пайове, торти, бисквити, подсладено кисело мляко, плодови напитки, газираните напитки, бонбони, сладолед, сироп и всякакви захари, като например мед, кафява захар, царевичен сироп, кленов сироп, високо фруктозен царевичен сироп и меласата. Въпреки, че някои плодови сокове не съдържат добавена захар, те все още имат много естествени захари, които лесно се абсорбират в кръвния поток. Ето защо, ограничете приема на плодов сок и го пийте само заедно с основната храна. Това ще помогне да се забави абсорбцията му. По-добра идея е да се пият зеленчукови сокове, доматен сок и други такива. Целият плод е по-добър избор от плодовият сок, защото съдържа фибри, които ще помогнат да се забави усвояването на захарта. Зеленчуците са чудесна закуска. Те са с много по-ниско съдържание на захар.

2. Концентрирайте се върху яденето предимно на сложни въглехидрати.

Те включват зеленчуци, пълнозърнести зърнени култури и хляб, пълнозърнести храни като кафяв ориз и пшеница. Също така, яжте бобови растения, като соеви зърна, черен боб и нахут. Въглехидратите в тези храни ще ви снабдят с много енергия, но изискват по-дълго време за храносмилане и се абсорбират по-бавно в кръвния поток, като така панкреаса няма да бъде претоварен.

3. Наблегнете на храни с високо съдържание на фибри. Ако диета ви съдържа изобилие от фибри, като включва зеленчуци, сушени зърна, зърнени и други пълнозърнести храни, това ще намали количеството на инсулин, с което тялото ви трябва да поддържа кръвната захар в нормални граници.

4. Поддържайте диета с ниско съдържание на мазнини. Инсулинът става по-малко ефективен в богата на мазнини диета. Има мазнини, който са необходими, за да помогнат за усвояването на някои витамини и да предоставят есенциални мастни киселини, необходими за растежа на плода. Въпреки това, трябва да избягвате тлъсто месо, маслото, сметаната, пълномасленото мляко, пълномаслените сирена и храни, като бисквити, направени с кокосово или палмово масло. Концентрирайте се върху консумирането на храни, които съдържат ненаситени и моно-ненаситени мазнини, като риба, маргарин и растителните масла.

5. Яжте три малки основни хранения и три закуски, разпределени равномерно през целия ден. С хранене на малки порции и закуски, които са равномерно разпределени е по-лесно да се запази нивото на кръвната захар.

6. Спортувайте всеки ден. Тридесет минути дневно, аеробни упражнения ще ви помогнат да поддържате нормално ниво на кръвната захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest