Анемия

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Анемия

Анемията е заболяване, при което организмът страда от намалената способност на кръвта да доставя кислород до тъканите, вследствие на недостига на червени кръвни телца или хемоглобин. Хемоглобинът е белтък, в чиято структура влиза молекула желязо. Ето защо при лечение на анемия се обръща внимание на приема на желязо.

Причини за развитие на анемия

Има различни причини за развитието на заболяването. Наследствеността е една от тях, характерно за унаследените анемии е, че те се проявяват още в ранно детство.

Друг важен фактор е нездравословното хранене. Това е един от най-често срещаните фактори. Пример за появата на анемия, могат да бъдат тежките хранителни разстройства каквито са анорексията и булимията. Недостатъчният прием на желязо, витамин В12 и фолиева киселина също може да доведе до анемия.

Анемия се наблюдава и при кръвоизливи, например при перфорирала язва. Причини за анемия могат да бъдат различни хронични заболявания, прием на лекарства и други нелекарствени медикаменти, инфекции и др.

Симптоми при анемия

Недостига на кислород до тъканите води след себе си симптоми като главоболие, обща отпадналост, световъртеж, бързо уморяване.

При напреднало развитие на заболяването се наблюдава и задух по време на физическа активност, дори когато натоварванията не са особено големи. Могат да се наблюдават и болки в гърдите, а ноктите стават лесно чупливи.

Други симптоми са зрителни нарушения, проблеми със съня и като следствие сънливост, чувство за студ и др.

Диагностициране на анемия

На база на външния вид на пациента и характерните оплаквания за лекарите не е трудно да поставят диагноза анемия. Но се правят и някои изследвания, като например: хемоглобин, хематокрит, измерва се отношението на хематокрита към броя еритроцити в кръвта – MCV, хемоглобина към боря еритроцити – MCH, отношението на хемоглобина към хематокрита, а също така и броя еритроцити.

Главобилие

Само на база на изброените изследвания диагноза не може да се постави поради факта, че измерваните величини се променят в зависимост от количеството на водата в кръвта. С други думи при обезводняване стойностите ще са високи и обратно при висок прием на течности, кръвта ще бъде разредена и съответно стойностите ще са по-ниски.

Най-често диагноза се поставя на базата на преглед и резултати от изследвания.

Лечение на анемия

При леките случаи на анемия е достатъчно да се направи хранителен режим с богат прием на желязо, като това се извършва под лекарско наблюдение.

В по-тежките случаи, се налага прием на лекарства, чиято цел е да подпомогнат усвояването на желязо в организма.

В случай, че анемията е част от хранително разстройство каквито са булимията и анорексията е важно да се знае, че тези разстройства винаги имат психологически характер и е необходимо лечение от множество специалисти.

Предпазване от анемия

За предпазване от анемия е важно правилното хранене. Храната трябва да е разнообразна и да съдържа всички нужни на организма съставки в случая желязо, витамин B и фолиева киселина.

В случай, че имате съмнение за развитие на анемия се обърнете към лекар, той ще ви насочи към най-добрите за вас мерки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest