ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Опасен ли е мухълът в дома?

Опасен ли е мухълът в дома?

DesislavaDesislava
Новак
177100
Опасен ли е мухълът в дома
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва.

Той се размножава посредством миниатюрни спори, които са невидими с невъоръжено око и се предават в открита и закрита среда и въздух. Мухълът може да започне да расте на закрито, когато неговите спори попаднат върху повърхности, които са мокри или влажни. Има много видове мухъл и нито един от тях не ще расте или разпространява, без вода или влага.

Плесените и мухълът обикновено не са проблем на закрито, освен ако спорите на мухъла, попаднали върху мокра или влажна повърхност, не започнат да растат.

Опасен ли е мухълът в дома? Повечето негови форми имат потенциала да причиняват здравословни проблеми. Неговите спори произвеждат алергени (вещества, които могат да причинят алергични реакции), дразнещи, а в някои случаи, потенциално токсични вещества (микотоксини).

Вдишването или влизането в контакт със спори на мухъл или плесен може да предизвика алергични реакции при чувствителните индивиди. Алергичните реакции включват сенна хрема, симптоми като кихане, хрема, зачервяване на очите и кожен обрив (дерматит).

Алергичните реакции причинени от мухъл са чести. Те могат да бъдат незабавни или забавени. Те може да предизвикат астматични пристъпи при хора с астма, които са алергични към плесени. В допълнение, излагането на мухъл може да дразни очите, кожата, носа, гърлото и белите дробове и при алергичните и неалергичните към мухъл хора. Симптомите са различни и варират от алергични и дразнещи типове до много по тежки състояния.

Както сами можете да заключите, мухълът не е толкова безобиден или безвреден, за това ако имате някои от изброените по-долу симптоми, можете да откриете главния виновник за вашето състояние. Симптомите са:

* Проблеми с дишането (хрипове);

* Носни и синусни задръствания;

* Сълзящи, зачервени или парещи очи;

* Суха, раздираща кашлица или болки в гърлото;

* Дразнене на носа и дразнене на гърлото;

* Недостиг на въздух;

* Дразнене на кожата;

* Проблеми с централната нервна система (главоболие, проблеми с паметта, промени в настроението).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest