Зачервяване на очите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Очни заболявания
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Зачервяването на очите представлява неестествено състояние, при което склерата /бялото на очите се зачервява/. Изменението се получава в резултат от промени, които въздействат върху кръвоносните съдове на окото и може да се получи както в едното, така и в двете очи. Най-често зачервяването на очите е причинено от инфекция, травма или дразнене.

Съвсем незначителни прояви като кашлица, плач, кихане и безсъние също могат да провокират зачервяването на очите.

Други безобидни причини, които причиняват зачервяването са тютюнев дим, наличие на прах във въздуха, попадане на шампоан, мигла или домакински препарат в окото. Продължителното носене на контактни лещи, алергии и непоносимостта към грим са други фактори.

Според причината зачервяването на очите може да бъде краткотрайно или да продължава по-дълъг период от време, когато е провокирано от по-сериозни състояния. Когато зачервяването е предизвикано от попадане на прашинка или друга дребна частица, благодарение на сълзите окото се самопочиства.

Очни заболявания, предизвикващи зачервяване

Остър катарален конюнктивит – представлява най-често срещаното очно заболяване, засягащо конюнктивата и предизвикващо зачервяване. Започва внезапно, на сутринта болният се събужда с гурели и залепване на очите без проявата на никакви индикации предишната вечер. От очите се отделя гноен секрет, усеща се дразнене и парене. Причинители на заболяването са бактерии и вируси. Конюнктивитът протича под формата на епидемии в детските градини или училищата. Пренася се посредством мръсни ръце, ползване на общо спално бельо и кърпи.

Ечемик – остро гнойно възпаление на вградените в клепачите мастни жлези. Първият симптом е появата на зачервена и болезнена подутина върху долния или горен клепач. В редки случаи ечемикът протича тежко – с главоболие, температура и разтрисане. Абсолютно забранено е изстискването или масажирането на ечемика, защото съществува опасност от разпространение на инфекцията във венозните съдове.

Капки за очи

Възпаления и язви на роговицата – също имат внезапно начало, протичат със зачервяване, силна болка и сълзотечение. Зрението е намалено. Когато тези заболявания не се лекуват навреме, оставят мътнини върху роговицата, което причинява намаляване на зрителната острота за постоянно. Възпаленията на роговицата се дължат на редица болестни състояния в организма, а язвите са причинени от наранявания с прашинки или стружки, одрасквания от клончета.

Остър иридоциклит – представлява остро възпаление на цилиарното тяло и ириса. Това е тежко очно заболяване, при което първият симптом е зачервяване. Другите симптоми включват намаление на зрението, светобоязън и болка в окото, а зеницата е тясна и с неправилна форма. Причините за иридоциклит са алергични или инфекциозни прояви в окото.

Блефарит – една от най-честите причини за зачервяване на очите. Протича със зачервяване на миглените части до клепачите, поява на корички и язвички върху тях. Миглите частично опадват. Блефаритът се причинява от инфекция в миглените ръбове. Наблюдава се при млади хора с некоригиран астигматизъм или далекогледство, а при възрастните причините за блефарит са диабет, подагра или стомашно-чревни заболявания.

Остър глаукомен пристъп – настъпва внезапно, преживяни неприятни изживявания, нервно напрежение или силен страх. Окото се втвърдява, става силно болезнено, като разпространението на болката в съответната част на главата е нетърпима. Зрението е силно намалено, а болката може да достигне дори коремната област.

Диагностика на зачервяване на очите

Зачервяването на очите може да бъде породено от редица незначителни причини, преумора или някои тежки заболявания. Когато зачервяването е дълготрайно, болният трябва да потърси помощта на специалист-офталмолог.

По време на прегледа, той установява сериозността на зачервяването и предписва подходящото лечение.

Лечение при зачервяване на очите

Конюнктивит

Когато се установи, че зачервяването на очите е причинено от преумора или прекалено взиране в компютър или телевизор, се препоръчва активната почивка и избягването на всички фактори, които въздействат негативно.

Зачервяването на очите, причинено от домакински или козметични продукти, шампоани и сапуни налага тяхното избягване. В случаите на по-тежки заболявания, специалистът препоръчва лечение, според типа на заболяването.

Острият катарален конюнктивит се лекува с капки и мехлеми, които да успокоят инфекцията. Спалното бельо и кърпите трябва да се сменят всеки ден, да се изваряват и гладят старателно. При правилно лечение, конюнктивитът отшумява за 3 дни.

Иридоциклитът налага болнично лечение, след което в продължение на няколко месеца болният трябва да спазва амбулаторно наблюдение и предписано лечение. Острият глаукомен пристъп изисква спешен прием и назначаване на операция.

Блефаритът се лекува чрез мехлеми и капки, но трябва да се лекува и основното заболяване, което го е причинило. При ечемикът трябва да се поставят антисептични капки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest