Фисура на ануса

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Фисура на ануса
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Фисурата на ануса представлява раничка с цепковидна форма, която е разположена вертикално в анала, на ниво сфинктер. Това е второто най-характерно заболяване на ануса след хемороидите, което засяга мъже и жени от всички възрастови групи.

Фисурата възниква след разкъсване, породено от запек, възпаление на аналната кожа или диария. Най-често се получава след изхождането на твърди и обемни изпражнения, които нараняват лигавицата на ануса в задната част. Именно там тя е най-ранима и тънка.

Фисурата може да възникне след разстройство с многократни изхождания, но в много по-редки случаи. В резултат от фисурата, нервните окончания в мястото на разкъсването се оголват и причиняват силна болка, резултатът от което е тежък спазъм на вътрешния анален мускул.

Сама по себе си аналната фисура не може да зарасне, защото този мускул се стяга и свива, което затруднява снабдяването с кръв на аналната лигавица. Около един месец след появата си, аналната фисура вече преминава в хронична фаза – втвърдява се и зарастването без провеждане на лечение е невъзможно.

Причини за анална фисура

Няколко са механизмите, които благоприятстват или пък действат директно за образуването на фисурата:

Механичен механизъм – фисурата е причинена от хронично протичащ запек или твърде рязко преминаване към отделяне на твърди фекалии, които разкъсват директно лигавицата в областта.

Епителен механизъм – обединява множество фактори, които водят до увреждането на лигавицата и отслабването ѝ. Увредената повърхност благоприятства образуването на тежки фисури дори при сравнително малко напрежение. Факторите, които могат да доведат до тази увреда, включват диария, лаксативи, кортикостероидни кремове за хемороиди и други.

Съдов механизъм – голяма част от фисурите се развиват на фона на вече съществуващи хемороиди. Това явление се обяснява с факта, че влошения оток на кръвта причинява лошото кръвоснабдяване на лигавицата, а оттам – нейната увреда.

Симптоми при анална фисура

Главният симптом на заболяването е болката. Тя е силна и нетърпима, а когато намалее, болният усеща дискомфорт, парене, горене и други прояви, които затрудняват нормалната ежедневна активност. Най-често болката започва по време или след дефекацията и може да продължи от 5, 10 минути до цели 12 часа.

Дефекацията е силно затруднена, именно поради оголените нервни окончания в задната част на ануса и силната болка, която предизвикват. Обикновено болните се чувстват напълно добре преди дефекация, но състоянието им рязко се променя след това.

Вода

Кървенето по време на дефекация е друг характерен симптом. То не е обилно, а предимно остава само по тоалетната хартия. Отделената кръв е с ясно червен цвят.

Диагностициране на анална фисура

При появата на оплаквания в аналната област, болният трябва незабавно да посети специалист-проктолог. Именно този тип специалист може да постави правилната диагнозата, защото е много важно фисурата да не се обърка с хемороиди, което само ще забави правилното лечение. Всяко едно забавяне може да причини хронифициране на болестта, което затруднява значително лечението и налага операция.

Лечение на анална фисура

Лечението се извършва по два начина – чрез медикаменти или операция. Медикаментозното лечение цели омекотяването на отделените фекални маси; прилагане на локални препарати, съдържащи лидокаин; локално прилагане на калциеви антагонисти. В някои случаи се инжектира ботулинов токсин в сфинктера, но това е метод който все още не намира широко приложение.

За локално приложение се използват 0, 2% нитратни мехлеми, които лекуват фисурата при около 60% от болните за срок от два месеца. За съжаление това лечение няма дълготраен ефект, защото се появяват рецидиви в до 50% от случаите.

Оперативното лечение се прилага в случаите, когато прилагането на мехлеми не дава резултат. Операцията може да се извърши с местна упойка – амбулаторно или с обща венозна анестезия в болницата. Продължителността на интервенцията е около 10 минути, като в първия случай болният може веднага да си тръгне, но не бива да шофира. Когато операцията се извършва в болница, пациентът трябва да остане за наблюдение една нощ.

Оперативното лечение предлага трайно зарастване, като в 95% от случаите фисурата е излекувана завинаги.

Предотвратяване на анална фисура

Най-добрият начин за превенция и справяне с този неприятен проблем е избягване на напрежението на червата. Запекът е голям враг, защото е най-честият причинител на силното налягане, което възпалява кръвоносните съдове и разкъсва тъканите в областта на ануса.

Това налага обогатяването на менюто с храни, богати на фибри и влакнини; обилен прием на вода. Използването на мека тоалетна хартия и измиването с вода след дефекация са задължителни условия за добрата хигиена в областта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest